Linkovi

Izveštaj: MH 17 pogodjen "objektima velike snage"


Proruski pobunjenik kod delova olupine aviona Malezija Erlajnza na polju u istočnoj Ukrajini, 9. septembra 2014.
Proruski pobunjenik kod delova olupine aviona Malezija Erlajnza na polju u istočnoj Ukrajini, 9. septembra 2014.

Holandski istražitelji zaključili su da se avion Malezija Erlajnza na letu MH17, po svemu sudeći, raspao u vazduhu, dok je leteo iznad istočne Ukrajine, posle sudara sa brojnim “objektima velike snage.”

Preliminarni izveštaj Odbora za holandsku bezbednost objavljen je skoro dva meseca nakon što se avion srušio na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u Ukrajini, pri čemu je poginulo svih 298 putnika. Zapadne vlade optužile su proruske separatiste da su oborili avion ruskim BUK projektilom zemlja-vazduh.

U izveštaju se ne navodi eksplicitno da je tragediju izazvao projektil. Medjutim, Dejvid Kaminski, urednik publikacije Flajt Internešnel (Flight International) za vazdušni saobraćaj izjavio je za Glas Amerike da dokazi, po svemu sudeći, ukazuju na to. Kaminski podseća da je jasno da nije došlo do unutrašnje greška na avionu, i da je pad aviona izazvan spolja, a da izraz “veći broj projektila velike snage” većina ljudi tumači kao da je reč o namernoj akciji nepoznatih počinilaca.

U izveštaju se ističe da nema nagoveštaja da se avion srušio zbog tehničkog kvara, a analiza crne kutije je pokazala da se u avionu nije dešavalo ništa neuobičajeno u trenucima pre rušenja.

Većina putnika na avionu koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur bili su Holandjani. Ukrajinska vlada je zahtevala da Holandija sprovede istragu. Sukobi koji traju blizu mesta nesreće sprečili su istražitelje da obave kompletnu analizu rušenja aviona. Izveštaj se umesto toga delimično oslanjao na fotografije na kojima se, po svemu sudeći, vide delovi aviona sa rupama i ulubljenjima za koje mnogi smatraju da odgovaraju oštećenjima koje nanose supersonični projektili.

Odbor za holandsku bezbednost upozorio je da je potrebno dalje istraživanje kako bi se preciznije ustanovilo šta je izazvalo pad aviona i kako je došlo do raspada letelice. Odbor se nada da će proizvesti kompletniji izveštaj za oko 10 meseci.

XS
SM
MD
LG