Linkovi

Uslovna sloboda za izraelskog špijuna


Džonatan Polard
Džonatan Polard

Advokati Džonatana Polanda, izraelskog špijuna koji je već 30 godina u zatvoru, saopštili su da će njihov klijent biti pušten na uslovnu slobodu 30. novembra.

Tročlana komisija za pomilovanje Sekretarijata za pravosuđe, odobrila je oslobađanje Polanda, pošto su federalne vlasti rekle da nemaju ništa protiv, jer kako je navedeno ne veruju da će Poland ponovo izvršitii neko krivično delo.

Poland, rodom iz Teksasa, radio je kao analitičar u civilu, za američku ratnu mornaricu.

Uhapšen je u novembru 1985, kada je pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Dve godine kasnije je osuđen na doživotnu robiju, zato što je Izraelu predao kofer sa vojnim tajnama, uključujući detalje o američkoj obaveštajnoj službi, naoružanju i opremi za ometanje radara na Bliskom istoku.

Uslovno oslobađanje Polanda podrazumeva da ostane u Sjedinjenim Državama narednih pet godina, ali su njegovi advokati rekli da je Poland tražio od predsednika Obame da mu dozvoli da ranije emigrira u Izrael, gde bi se pridružio supruzi Ester.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je odluku o oslobađanju Polanda uz napomenu da je puno puta potezao to pitanje.

Državni Sekretar Džon Keri je juče odbacio insinuacije da je odluka o oslobađanju Polanda doneta sa namerom da se umiri Izrael zbog postignutog sporazuma sa Iranom oko spornog nuklearnog programa Teherana, čemu se Izrael oštro protivi.

XS
SM
MD
LG