Linkovi

Zaoštravanje sukoba Izraelaca i Palestinaca


Mesto jednog od palestinskih napada na Izraelce
Mesto jednog od palestinskih napada na Izraelce

Nema mira na vidiku između Izraelaca i Palestinaca, dok nasilje u regionu eskalira.

Lider Hamasa u Pojasu Gaze u četvrtak je obećao da će Palestinci da nastave svoj ustanak sve dok ne postigne svoje ciljeve. Situacija na Bliskom Istoku se dodatno komplikuje zbog neprijateljstva između fundamentalistčkih jevrejskih naseljenika i sekularne izraelske države.

Obraćajući se pristalicama u Gazi, lider Hamasa Ismail Hanija je rekao da će se Palestinci boriti dok zemlja ne bude oslobođena.

"Nastavićemo sa ustankom i jačanjem naše snage na način koji će iznenaditi svet. To ne čimo za odbranu Gaze, mi to radimo da bismo oslodili Jerusalim i celu Palestinu.”

Na Novu godinu, Palestinci su, kako se navodi, ispalili nekoliko raketa na južni deo Izraela, dok je izraelska vojska odgovorila vazdušnim udarima. Izrael je saopštio da je uhapšeno šest članova Hamasa zbog sumnje da su planirali da kidnapuju i ubiju jednog izraelskog državljanina.

Izraelske snage bezbednosti su ubile tri Palestinaca u blizini izraelskih naselja južno od Vitlejema u četvrtak, na dan proslave pravoslavnog Božića u gradu za koji se veruje da je rodno mesto Isusa Hrista. Još jedan Palestinac je ubijen u blizini grada Hebrona kada je pokušao da ubode nožem jednog izraelskog vojnika. Česti napadi noževima naveli su Izrael da pokuša da proizvede specijalne zaštitne prsluke.

"Ja kažem jasno, ustanak će se nastaviti sve dok nam zemlja ne bude vraćena. Naš život i naše duše ostaju uz palestinski ustanak”, poručio je Hanija.

Pored borbe protiv Palestinaca, izraelska država mora da se nosi sa ultra-ortodoksnim Jevrejima. U nedelju, jedan 21-godišnji izraelski mladić je optužen za napad u julu 2015. godine na kuću u Dumi na Zapadnoj obali u kojem je ubijen palestinski bračni par i njihova beba. Osumnjičeni napadač je pripadnik grupe koja se zove “Mladi sa brda”, nove generacije fundamentalističkih jevrejskih naseljenika.

“Da mi nismo ovde, tiu bi bili Arapi. Sada je veoma teško povratiti ono što Arapi dobiju. To nije ni pravi rat, već tihi rat”, kaže član grupe Rafael Moris.

Izraelske snage bezbednosti kažu da je grupa mala i da nema podršku od strane vlade ili šire javnosti.

“Oni žive u nezakonitim naseljima gde god žele, a ako govorimo o odnosima sa Palestincima, nasilni su i ponekad smrtonosni", ističe Tomer Persiko iz Instituta Šalomo Hartman u Jerusalimu.

Slično tome, palestinske vlasti kažu da imaju problema sa mladi ljudima koji ne vide nadu u budućnost, osim u borbi.

XS
SM
MD
LG