Linkovi

Izrael gubi strpljenje zbog Irana


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Odnosi SAD i Izraela ponovo pogoršani - ovog puta zbog nuklearnih pregovora sa Teheranom...

Savezništvo između Sjedinjenih Država i Izraela našlo se na probi zbog različitih gledišta dve strane prema mogućem dogovoru sa Iranom, u vezi njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

Pre samo osam meseci predsednik Obama je, u okviru prvog puta u njegovom drugom mandatu, posetio Izrael, u nastojanju da unapredi odnose sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, zategnute zbog palestinskog konflikta. Ali odnosi su ponovo pogoršani – ovoga puta zbog nuklearnih pregovora sa Iranom.

“Jasno je da je ovaj sporazum dobar samo za Iran, a zaista loš za ostatak sveta. Iranski sporazum iz snova je košmar za svet”, kaže Benjamin Netanjahu.

Izrael brine da se Iran previše približio izgradnji atomske bombe i želi da se njegove nuklearne sposobnosti smanje. Iran tvrdi da je taj program miroljubiv, dok se Sjedinjene Države zalažu za diplomatsko rešenje.

Bivši savetnik predsednika Obame za Iran Denis Ros kaže da Izrael ima pravo.

“Čak ako ga usporite ili zamrznete, zamrzavate ga na nivou koji je neprihvatljiv. Taj nivo omogućio bi Irancima da lako nastave program jer on ne bi bio smanjen”, smatra Ros.

Američki stav razgnevio je još jednog ključnog saveznika u regionu – Saudijsku Arabiju. Analitičari kažu da je došlo do neočekivanog obrta – Izrael i mnoge sunitske arapske države ujedinjeni su u brizi zbog Irana.

Ekspert za Bliski istok i bivši američki ambasador u Bahreinu Adam Ereli ističe da su Sjedinjene Države sada u delikatnoj poziciji.

“Ne bi trebalo da zaboravimo naše bliske, čvrste i važne saveznike u regionu, koji ne samo da se oslanjaju na nas, već se i mi oslanjamo na njih za našu nacionalnu bezbednost”, kaže Ereli.

Izrael preti da će bombardovati Iran ako se suviše približi izradi atomske bombe, uprkos američkim nastojanjima da tu oštru retoriku ublaži.

Analitičari ne veruju da bi do napada došlo tokom pregovora svetskih sila sa Iranom, ali analitičar Robert Stalof kaže da izraelsko nestrpljenje raste.

“Mislim da je verovatnoća izraelskog napada na Iran veoma porasla”, kaže Stalof i
dodaje da se izraelska vlada oseća ostavljenom na cedilu, što bi moglo da ima loše posledice po bliskoistočni mirovni proces, koji Sjedinjene Države podstiču:

“A to je zato što će kriza poverenja između Sjedinjenih Država i Izraela imati uticaj na tu diplomatiju”, zaključuje Stalof.

Okrećući se drugima Netanjahu se sastao sa predsednicima Francuske i Rusije, tražeći oštrije uslove nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Uprkos neslaganju sa izraelskim premijerom, američki državni sekretar Džon Keri kaže da Obamina administracija neće okrenuti leđa svom ključnom savezniku.

“Veoma duboko verujemo u našu predanost Izraelu”, poručio je Keri.

On kaže da Sjedinjene Države neće prihvatiti nikakav sporazum koji bi dozvolio Iranu da "kupi" vreme za povećanje svojih nuklearnih sposobnosti i nastavi da preti Izraelu.
XS
SM
MD
LG