Linkovi

Izrael povukao putne dozvole za Palestince


Kafić koji su napali naoružani Palestinci, Tel Aviv 8. jun 2016.
Kafić koji su napali naoružani Palestinci, Tel Aviv 8. jun 2016.

Izrael je suspendovao ramazanske dozvole za ulazak na teritoriju te zemlje za 83.000 Palestinaca pošto su sinoć dvojica Palestinaca otvorili vatru na građane koji su sedeli u kafiću u centru Tel Aviva u blizini Ministarstva odbrane Izraela, i ubili četvoro, a ranili petoro ljudi.

Pucnjava se dogodila u samom centru Tel Aviva kod pijace Sarona, gde se nalazi mnoštvo restorana i prodavnica. Na bezbednosnom snimku, koji je emitovan na izraelskim TV stanicama, vide se gosti kako panično beže ka izlazu između stolova i prevrću stolice.

Napadači, obučeni u odela sa kravatama, upucali su nekoliko ljudi iz blizine.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je napad i nazvao ga “divljačkim zločinom”.

"To su počinili zločinački teroristi, koji ne vrednuju ljudski život, koji su voljni da ubiju nevine građane, koji su sedeli u kafiću. Mislim da je izbegnuta veća tragedija zahvaljujući odvažnoj akciji građana, pripadnika bezbednosnih snaga i policije. Preduzećemo neophodne korake i napašćemo napadače, kako bi odbranili one kojima treba odbrana”, poručio je Netanjahu.

Izraleska policija je saopštila da su oba napadača u pritvoru. Portparol policije, Miki Rozenfeld istakao je da već mesecima nije bilo napada na izraelske civile u Tel Avivu, kao ni informacija o eventualnim planovima za teroristički napad. On je takođe rekao da će policija ispitati kako su napadači uspeli da uđu u tu oblast.

Stejt department je najoštrije osudio napad nazvavši ga stravičnim i kukavičkim terorističkim napadom na nevine civile.

U Izraelu je u poslednje vreme bilo relativno mirno posle devet meseci napada Palestinaca na izraelske civile i policiju, koji su započeli pošto su se proširile glasine da Izrael planira da zauzme džamiju Al Aksa u istočnom Jerusalimu, na mestu koje i muslimani i jevreji smatraju svetim mestom.

XS
SM
MD
LG