Linkovi

Netanjahu ipak za palestinsku državu?


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer je u intervjuu američkim medijima odbacio navode da je odustao od podrške rešenju koje predviđa postojanje palestinske države, ali i naglasio da trenutno ne postoje uslovi za to

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da su Sjedinjene Države najveći saveznik Izraela i obrnuto i da im je saradnja jedini izbor.

Netanjahu je u intervjuu televiziji En-Bi-Si rekao da postoji veliki broj oblasti u kojima dvije zemlje moraju da sarađuju i da nemaju drugu alternativu. Takođe je dodao da nije razgovarao sa predsednikom Barakom Obamom od ubedljive pobede na parlamentarnim izborima, te da očekuje da će uskoro stupiti u kontakt sa njim.

Državni sekretar Džon Keri juče je, u telefonskom razgovoru, čestitao izraelskom lideru izborni uspeh. Netanjahuova konzervativna stranka Likud osvojila je 30 od 120 poslaničkih mesta, dok je lider saveza levog centra Jicak Hercog osvojio 24. Hercog je danas rekao da njegova stranka neće učestvovati u Netanjahuovoj budućoj koalicionoj vladi i da će biti opoziciona snaga koja će se “suprostaviti uskoj desničarskoj vladi”.

U Sjedinjenim Državama u toku je debata o tome kako će uspjeh izraelskog premijera na parlamentarnim izborima uticati na američko – izraelske odnose.

Napetosti između dvije zemlje povećane su zbog zamrznutog bliskoistočnog mirovnog procesa, nedavnog Netanjahuovog govora u Kongresu protiv nuklearnog sporazuma sa Iranom i njegove nedavne izjave da, dok je na položaju, neće dozvoliti uspostavljanje palestinske države.

“Ko god se kreće ka uspostavljanu palestinske države ili namjerava da se povuče sa teritorije, jednostavno daje prostora radikalnim islamskim teroristima da napadnu Izrael”, poručio je Netanjahu.

Izraelski premijer je u današnjem intervjuu televiziji MSNBC odbacio navode da je odustao od podrške rešenju spora sa Paleestincima koje predviđa postojanje dvije države. "Ne želim jednu državu. Želim održivo mirno rešenje koje predviđa dvije države. Međutim, da bi se to dogodilo, okolnosti moraju da se promijene", poručio je Netanjahu. Objašnjavajući svoju kontroverznu predizbornu izjavu, izraelski lider je naveo da je želio da ukaže na to da je situacija drugačija u odnosu na period pre šest godina kada je podržao postojanje dvije države, te da sada ne postoje uslovi za to. Netanjahu je naglasio da Palestinska uprava odbija da prizna jevrejsku državu i da ekstremisti iz Hamasa sada kontrolišu Gazu.

Državni sekretarijat zauzeo je neutralan stav prema izborima, navodeći da Vašington očekuje nastavak saradnje sa Izraelom, bez obzira na ishod.

“Očekujemo saradnju sa budućom izraelskom vladom, i u pogledu zajedničkog cilja, uspostavljanja mira i bezbjednosti na Bliskom istoku”, saopštila je portparolka Džen Psaki.

Čak i da su izbori rezultirali promjenom izraelskog liderstva, to možda ne bi uticalo na ukupnu klimu američko-izraelskih odnosa, smatra bliskoistočni analitičar Emanuele Otelengi.

“Postojeće tenzije između Vašingtona i Jerusalima su, velikim dijelom, posljedica bitnih političkih neslaganja. Bez obzira na to da li je riječ o Iranu, palestinskom pitanju, Siriji ili širim regionalnim pitanjima, te razlike će i dalje postojati”.

Netanjahovi lični odnosi i stil i dalje bi mogli da budu problematični za Sjedinjene Države, smatra analitičar Neri Zilber.

“Netanjahu – što je vidljivo sa predsjednikom Obamom i čak palestinskim predsjednikom Abasom – ne gaji te profesionalne i bliske odnose, koji su često potrebni da bi se razvilo povjerenje”.

Uprkos razlikama, Zilber očekuje da će Sjedinjene Države nastaviti da rade na svojim prioritetima u Izraelu.

"Može da se očekuje veće zalaganje ove administracije u pogledu palestinskog mirovnog procesa. Drugim riječima, naročito uzimajući u obzir nedavne Netanjahuove izjave, Sjedinjene Države će vjerovatno ponuditi svoju ideju o tome kakav će biti sporazum o konačnom statusu, bez obzira na to da li će se to svidjeti Netanjahuu i izraelskoj vladi”.

Netanjahu je saopštio da namjerava da formira koalicionu vladu u naredne dvije ili tri nedelje, što će mu omogućiti da dobije četvrti mandat na položaju premijera.

XS
SM
MD
LG