Linkovi

Likud u tesnoj trci sa laburistima


Učesnici mitinga na Rabinovom trgu u Tel Avivu 7. marta 2015, pozivaju na promene i smenu premijera Benjamina Netanjahua na predstojećim nacionalnim izborima.
Učesnici mitinga na Rabinovom trgu u Tel Avivu 7. marta 2015, pozivaju na promene i smenu premijera Benjamina Netanjahua na predstojećim nacionalnim izborima.

Izraelci izlaze na birališta da glasaju za novi parlamenta u utorak,17. marta. Desničarska stranka premijera Benjamina Netanjahua, Likud, je u tesnoj trci sa suparničkim levičarskim savezom, što otežava stručne prognoze o tome kako će da izgleda novoizabrana vlada.

Kako se bliži datum izbora, tako se intenzivira izborna kampanja u Izraelu. Smatra se da nijedna od stranaka neće moći da osvoji više od četvrtine mesta u Knesetu sa 120 poslaničkih mesta. Imajući to u vidu stvorene su stranačke koalicije koje bi trebalo da osiguraju izbornu pobedu.

Likud, stranka premijera Netanjahua, dominira već duži period. Novi izbori biće, u stvari, provera njegovog dosadašnjeg rada, kaže Joaz Hendel iz jerusalimskog Instituta za cionističku strategiju.

„Većina birača će da glasa 'za' ili 'protiv' Netanjahua.“

Netanjahua podržavaju desničarske dogmatske strane, što možda neće biti dovoljno za pobedu, ističe Abraham Diskin, sa Hebrejskog univerziteta.

„Pitanje se svodi na to da li desničarske stranke ukupno mogu da obezbede većinu, i koje stranke ulaze u takav blok.“

Laburistički lider Ajsak Hercog je oformio koaliciju levo od centra koja dobija na popularnosti zbog opšteg ogorčenja zbog inflacije i sve veće nejednakosti. Međutim nijedan od ta dva bloka ne prednjači. A to bi moglo da dovede do trećeg političkog rešenja.

„Ako su sadašnje brojke tačne onda nema izlaza. Mislim da uvek postoji šansa za formiranje vlade nacionalnog jedinstva sa Laburistima i njihovim saveznicima, kao i Likuda ujedinjenog sa ostalim partijama“, ističe Abraham Diskin, stručnjak Hebrejskog univerziteta.

Odlazeća vlada je propala još pre dve godine, a Hendel predviđa istu sudbinu narednoj koaliciji.

„Svi scenariji u stvari upućuju na nestabilnost. Ne verujem da će nova vlada moći da preživi duže od sadašnje.“

Mnogi analitičari kažu da će nova vlada, bez obzira ko je bude formirao, biti suočena sa donošenjem teških odluka, koje s obzirom na prirodu izraelske politike neće moći tako lako da se sprovodu.

XS
SM
MD
LG