Linkovi

Izrael demantuje tvrdnje Sirije da je oborila izraelski vojni avion


Arhiva - Izraelski F-15 poleće tokom proslave dodele diploma pilotima IAF u Hatzerim vojnoj bazi u južnom Izraelu
Arhiva - Izraelski F-15 poleće tokom proslave dodele diploma pilotima IAF u Hatzerim vojnoj bazi u južnom Izraelu

Sirija tvrdi da je oborila jedan izraelski avion i pogodila drugi.

Izrael, sa druge strane, tvrdi da su se svi njegovi avioni bezbedno vratili nakon izvođenja vazdušnih napada na nekoliko ciljeva u Siriji u petak ujutro.

Izrael nije saopštio šta je bio cilj napada, ali Sirija tvrdi da su izraelski avioni napali vojne ciljeve u blizini Palmire u onome što Damask opisuje kao akt agresije koji pomaže Islamskog državi.

Izraelsko saopštenje

U neuobičajenom potezu, Izraelske odbrambene snage (IDF), izdale su saopštenje priznajući operaciju.

"Tokom noći, 17. marta, avioni Izraelskih vazdušnih (IAF) snaga gađali su nekoliko ciljeva u Siriji", kaže se u saopštenju. "Nekoliko protivavionskih raketa lansirano je iz Sirije u odgovoru na akciju i raketni odbrambeni štit IDF-a presreo je jednu od raketa. Ni u jednom trenutku bezbednost izraelskih civila ili aviona IAF nije bila ugrožena".

Sirene za uzbunu oglasile su se duž izraelske doline Jordana u petak rano ujutro, tokom aktivnosti raketnog štita.

Ispaljivanje raketa iz Sirije ka izraelskim avionima je vema retko, dok izraelski vojni zvaničnici tvrde da je bilo ispaljivanja raketa iz ručnih bacača pre nekoliko meseci.

Aktiviran odbrambeni raketni štit

Izraelska TV Kanal 10 javila je da je Izrael aktivirao svoj "Erou" odbrambeni sistem po prvi put protiv prave pretnje i da je pogodio dolazeću raketu, presrevši je pre neto što je eksplodirala u Izraelu.

"Erou" je prvenstveno dizajniran da presreće balističke rakete. Deo je onoga što Izrael naziva "višeslojnim raketnim štitom", sačinjenim od različitih sistema koji imaju zadatak da štite od kratkometnih i dalekometnih pretnji, uključujući i hiljade raketa koje poseduje Hezbolah u susednom Libanu i raketa koje koristi Hamas i druge islamske militantne grupe u Gazi.

Izrale nije bio pogođen sirijskim građanskim ratom koji je besneo u njegovom susedstvu, pretrpevši pretežno sporadične incidente zbog prelivanja vatre preko granice, što je Izrael pretežno smatrao za taktičke greške snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada. Izrael je u tim slučajevima odgovarao uzdržano, sa ograničenim represalijama protiv sirijskih položaja, kao odgovor na zalutalu vatru.

XS
SM
MD
LG