Linkovi

Izložba o robotima u londonskom Muzeju nauke


Robot kojeg je 2014. proizvela japanska kompanija "Hiroši Išiguro" nazvan 'Kodomoroid' jedan je od eksponata na izložbi u Muzeju nauke u Londonu
Robot kojeg je 2014. proizvela japanska kompanija "Hiroši Išiguro" nazvan 'Kodomoroid' jedan je od eksponata na izložbi u Muzeju nauke u Londonu

Reč robot prvi je upotrebio češki književnih Karel Čapek pre skoro jednog veka. Roboti su međutim, u različitim oblicima, prisutni već više od 500 godina. U londonskom Muzeju nauke otvorena je izložba pod nazivom „Roboti“, koja se bavi mehaničkom tehnologijom u poslednjih pet vekova.

Oni su haj-tek, futuristički, kao da su išetali iz naučne fantastike. Ali roboti koji privlače najviše pažnje su oni koji liče na ljude.

“Mislimo da su roboti koji liče na ljude briljantna kombinacija superiornosti, i nauke i tehnologije, ali i zdrava doza egocentrizma – praviti takve mašine po naliku na nas”, kaže Ling Li, kustos u Muzeju nauke u Londonu.

Među više od 100 izloženih robota nalazi se robot nalik čoveku iz 1957. kao i elegantni srebrni labud napravljen 1773. Ovaj sat iz 1596. poslužio je kao ideja o ljudskom telu kao mašini, što je dovelo do konstrukcije prvih robota.

“Roboti kao automatska bića koja mogu da se programiraju postoje već stotinama godina. Ovde u Muzeju nauke počinjemo priču pre 500 godina, gde je izložen i najstariji eksponat, ali u literaturi i arhivama postoje dokazi o robotima koji datiraju mnogo pre tog vremena”, dodaje Li.

Roboti koji se pojavljuju u filmovima i pop kulturi često predstavljaju ljudske strahove i sumnje. Kustoskinja Ana Daron objašnjava:

“Mnogi roboti u naučnoj fantastici su pakosne ličnosti, jer oni manifestuju strahove koje imamo o našoj budućnosti”.

Roboti koji liče na ljude će po svemu sudeći ostati u načnoj fantastici još dugo vremena. Ling Li kaže:

“Najnapredniji robot koji je izložen u galeriji se zove ‘iCub’ i njegova inteligencija je na nivou petogodišnjeg deteta. Dakle posle pet vekova ispitivanja i istraživanja, uspeli smo dotle da stignemo”.

Što se tiče budućnosti robotike, trenutno je najveći fokus na automatizaciji fabrika i kako što više olakšati život ljudima.

XS
SM
MD
LG