Linkovi

Izložba kostima nominovanih za Oskara u Los Anđelesu


Kostim koji je napasvila Kolin Etvud za film "Alice Through the Looking Glass"
Kostim koji je napasvila Kolin Etvud za film "Alice Through the Looking Glass"

Svake godine, Muzej Modnog instituta za dizajn i marketing u Los Anđelesu organizuje izložbu radova dizajnera za filmove koji su te godine nominovani za Oskara. O ovogodišnjim kostimima za Glas Amerike govorila je i Kolin Atvud, koja je 12 puta nominovana za Oskara u kategoriji kostimografije, a osvojila ga je čak četiri puta, uključujući i ove godine.

Moda i kostimi su važan deo svakog holivudskog filma, kao što je bio ovogodišnji favorit "La La Land". Kaže se da kostimografi pomažu da se oboji svaki filmski kadar.

Na godišnjoj izložbi Modnog instituta – Umetnost filmskih kostima – posetioci mogu da se upoznaju sa kostimima u filmovima predloženim za Oskara.

“Ovde je izloženo 100 kostima iz 23 filma, uključujući radove četiri dizajnera nominovana za Oskara“, kaže Nik Virios, portparol Muzeja MModnog instituta.

Već 25 godina Modni institut organizuje izložbu. Ove godine, među nominovanim kostimografima je bila Džoana Džonson, koja je smislila izvanrednu garderobu za film "Saveznici", u kojem glavne uloge tumače Bred Pit i Merion Kotijar. Zatim, Konsolata Bojl, kostimograf filma "Florens Foster Dženkins", u kojem igraju Meril Strip i Hju Grant, kao i Meri Zofres, koja je izradila kostime za protagoniste filma "La La Land", Emu Ston i Rajana Goslinga.

Ovogodišnja dobitnica Oskara za film "Fantastična stvorenja i kako ih pronaći" Kolin Atvud objašnjava šta je sve uradila da bi obukla ličnosti u filmu:

“Izradili smo 4.000 kostima za glavne ličnosti i sve u pozadini. Ali ja sam morala da smislim još hiljadu i dve stotine kostima. Da ne pominjem Kolina Farela i Karmen Idžogo. Imala sam mnogo statista, koji bi radili samo nekoliko dana, ali sam i za njih morala da smislim nešto fantastično. Bilo je veoma naporno, ali se isplatilo“.

Na izložbi su prikazani i kostimi iz mnogih omiljenih filmova.

“Ova haljina bi lako mogla da košta deset hiljada dolara. Dopada mi se, jer izgleda kao visoka moda. i podseća me na nošnju Mis Indonezije. Samo još da ima perje Boga – ptice – Garude“, priča Nik Virios.

Izložba će biti otvorena do 22. aprila.

XS
SM
MD
LG