Linkovi

Različiti stavovi Bajdena i Trampa o abortusu


Džo Bajden i Donald Tramp
Džo Bajden i Donald Tramp

Džo Bajden je vodio kampanju za reproduktivna prava na Floridi, gde je zabrana abortusa posle šest nedelja trudnoće postala zakon.

“To je kriminalizacija reproduktivnog zdravlja pre nego što žene saznaju da li su trudne. Mislim, to je bizarno", rekao je Bajden.

Zakon o abortusu u saveznoj državi Floridi biće jedan od najrestriktivnijih zakona u zemlji i pobeda konzervativnih republikanskih lidera države Floride, kaže profesorka prava na Univerzitetu Majamija, Kerolajn Mala Korbin.

“Za ljude čija religija uči da život počinje začećem, a stoga je trudnoća moralni ekvivalent ljudskog bića, ta odluka je očigledno trijumf", kaže Korbin.

Pravo na abortus u središtu predsedničke kampanje Bajdena i Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

To je takođe politički izazov za Donalda Trampa, koji kaže da je zakon Floride otišao predaleko ali koji takođe želi da podseti glasače koji se protive abortusu da je on prekinuo federalnu zaštitu abortusa, imenovanjima sudija Vrhovnog suda, koja su promenila većinu u tom sudu i poništila odluku Ro protiv Vejda.

Bajdenova kampanja to vidi kao političku priliku.

“Pedeset godina je sud presuđivao da postoji osnovno ustavno pravo na privatnost. Ali pre dve godine, to je oduzeto. Da budemo jasni: Postoji jedna osoba odgovorna za ovu noćnu moru, i on je priznao i hvali se time: Donald Tramp", istakao je predsednik SAD.

Tramp se hvali time i ponovio je to u videu na svojoj društvenoj mreži::

“Ova 50-godišnja bitka oko Ro protiv Vejda uzela ga je iz federalnih ruku i donela u srca, umove i glasove ljudi u svakoj državi. Bilo je to stvarno nešto posebno. Sada je na državama da urade pravu stvar".

Izazov je kada države rade stvari sa kojima se Trump ne slaže, kao na Floridi, gde če glasači na novembarskim izborima moći da glasaju i za mere koje se odnose na pravo na abortus.

Slične inicijative u Kanzasu i Ohaju u poslednje dve godine bile su neuspeh za republikance. A Tramp podseća pristalice na izbornu ranjivost pitanja o abortusu:

“Kao i Ronald Regan, ja sam za izuzeće kada su u pitanju silovanje, incest i život majke. Morate da pratite svoje srce u ovom pitanju, ali zapamtite, takođe morate da pobedite na izborima da povratite našu kulturu i, u stvari, da spasite našu zemlju, koja je trenutno, veoma tužno, nacija u padu".

To je ranjivost koju i Bajden podstiče:

"Donald Tramp je zabrinut da će ga glasači smatrati odgovornim za okrutnost i haos koji je stvorio. Narode, loša vest za Trampa je da ćemo mi da ga smatramo odgovornim. Hoćemo. On treba da bude odgovoran."

Kao deo svojih nastojanja u reproduktivnim pravima, Bajdenova administracija je ojačala privatnost medicinskih podataka za ljude koji putuju preko državnih granica. Cilj je da se zaštite žene koje žive u državama u kojima je abortus nezakonit, od krivičnog gonjenja u tim državama, zbog abortusa na drugom mestu.

XS
SM
MD
LG