Linkovi

Zaoštrava se kriza u Obali Slonovače


Pristalice predsednika Alasane Uatare demonstriraju ispred hotela Golf u Abidžanu.
Pristalice predsednika Alasane Uatare demonstriraju ispred hotela Golf u Abidžanu.

Ministar u vladi Obale Slonovače pozvao je pristalice predsednika Lorena Gbagboa da zauzmu hotel u Abidžanu gde je njegov rival Alasane Uatara postavio svoj štab, pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Ministar za omladinu Čarls Ble Gaude izjavio je za jedan dnevni list da Uatara ima rok do 1. januara da napusti hotel u kojem je organizovao medjunarodnu priznatu vladu.

Gaude, koji takodje predvodi militantnu grupu "Mlade patriote" pozvao je na "napad golim rukama" na hotel koji štiti mala grupa pobunjeničkih boraca lojalnih Uatari, i oko 800 mirovnjaka Ujedinjenih nacija.

I Uatara i Gbagbo su proglasili pobedu na predsedničkim izborima 28. novembra. UN i medjunarodna zajednica priznaju Uataru kao predsednika.

Predajući akreditive Generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu, novi ambasador Obale slonovače u Ujedinjenim nacijama, Jusofu Bamba, kojeg je imenovao Uatara, izjavio je da spor u vezi sa ishodom prošlomesečnih predsedničkih izbora vodi njegovu zemlju ka ivici genocida. Bambu je imenovao Uatara.

Gbagbo je odbio da sidje sa vlasti a UN navode da je u dosadašnjim nemirima posle izbora poginulo više od 170 osoba.

XS
SM
MD
LG