Linkovi

Potraga za Gbagboovim borcima


Uhapšeni borci lojalni bivšem lideru Obale Slonovače Lorenu Gbagbou
Uhapšeni borci lojalni bivšem lideru Obale Slonovače Lorenu Gbagbou

Pripadnici snaga izabranog predsednika Obale Slonovače, Alasana Uatare, pretražuju glavni grad Abdižan u poteri za borcima bivšeg predsednika Lorena Gbagboa.

U pojedinim delovima grada danas povremeno dolazi do pljačke i čuje se pucnjava. naročito njihovog lidera Šarla Ble Guda, koji je u bivšoj vladi bio ministar omladine.

Uatara je posle hvatanja Gbagboa pozvao sve borce da predaju oružje. Ujedinjene nacije su saopštile da su bivši predsednik i njegova supruga Simon premešteni iz Abidžana, gde su juče zarobljeni i da su sada na neimenovanoj lokaciji pod zaštitom Svetske organizacije. U sinoćnjem govoru naciji, Uatara se založio za mir posle višemesečnih posleizbornih sukoba u kojima su poginule stotine ljudi, dok je do milion stanovnika raseljeno.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, u međuvremenu, je pozvao je Obalu Slonovače da iskoristi "istorijsku priliku" za nacionalno pomirenje posle hapšenja bivšeg predsednika. Ban je izjavio da je juče preko telefona razgovarao sa predsednikom Alasanom Uatarom i naglasio mu da je neophodno sprečiti osvetničke akcije protiv Gbagboovih pristalica.

Ujedinjene nacije su saopštile da će nastaviti da štite civile i pomažu vladi u ponovnom uspostavljanju zakona. Savet UN-a za ljudska prava imenovao je tri eksperta koji će istražiti navodne zločine počinjene posle spornih predsedničkih izbora prošlog novembra.

XS
SM
MD
LG