Linkovi

Protesti u Italiji, Monti za jedinstvo


Protesti studenata u Italiji
Protesti studenata u Italiji

Vlada novog premijera Italije Marija Montija bez problema je dobila poverenje u italijanskom Senatu, što se ujedno smatra dobijanjem poverenja za Montijev plan za rešavanje dužničke krize.

Gornji dom italijanskog parlamenta odobrio je sastav novog kabineta sa 281 glasom za i 25 protiv, dok donji dom treba da glasa sutra. prethodno Monti je u Senatu rekao da je reševanje italijanske dužničke krize ključno za budućnost evra i najavio da će možda vratiti nepopularni porez na imovinu koji je njegov prethodnik Silvio Berluskoni. Takođe, Monti je naveo da će razmotriti reformu celokupnog poreskog sistema, i mere među kojima samnjivanje poreza za poslodavce i poreske olakšice za one koji zapošljavaju žene. Kako je rekao, prebacivanje poreskog opterećenja sa poslodavaca na potrošače, trebalo bi da stimuliše rast.

U međuvremenu, veliki broj ljudi i dalje protestuje protiv mjera štednje.

Italijani su policiju u Rimu gađali jajima i paradajzima. Nezadovoljni mjerama štednje, hiljade studenata izašle su na ulice blizu Koloseuma. Malo njih smatra da će novi premijer Mario Monti uspjeti da oporavi italijansku ekonomiju.

"Montijeva vlada možda će moći da uživa u medenom mjesecu još nekoliko nedjelja, zato što je narod presrećan što je Silvio Berluskoni otišao. Taj period će se međutim uskoro okončati zato što je Montijev program izuzetno kapitalistički i zasniva se na ovoj katastrofalnoj ideij da najslabiji treba da plate za krizu”, ističe Pjero Bernoki, jedan od sindikalnih lidera.

Protesti međutim ne umanjuju odlučnost premijera da pokuša da ujedini zemlju pod novom vladom.

"Vlada prepoznaje činjenicu da je formirana da bi riješila ozbiljnu vanrednu situaciju u kontruktivnom i jedinstvenom duhu. Upotrijebiću izraz: Vlada sa nacionalnom obavezom, što znači da je preuzela zadatak da pomiri građane sa njihovim institucijama”.

Monti je takođe upozorio na kobne posljedice po Evropsku uniju, ukoliko propadne euro, opisujući dužničku krizu kao najteži period od Drugog svjetskog rata. On je međutim dodao je, uprkos tome, Italija sposobna da riješi krizu dok god vlada radi zajedno na ispunjenju tog cilja.

“Nema ništa novo u izjavama iz Evrope, u kojima se navodi da je Italiji potreban rast. To je problem o kojem treba da se odlučuje i riješava u okvirima italijanskog sistema, što mi Italijani dobro znamo, kako bi bilježili rast. Ne smatramo da su nam evropska ograničenja nametnuta. Štaviše, ne postoje “oni “ i “mi”. Svi smo Evropa”.

XS
SM
MD
LG