Linkovi

Vanredno stanje u Italiji, raste broj žrtava


Spasilačke ekipe tragaju za preživelima u Peskari
Spasilačke ekipe tragaju za preživelima u Peskari

Italija je proglasila vanredno stanje u područjima koja su najgore pogođena snažnim zemljotresom, dok je sve manje nade da će biti pronađeno još preživelih. Premijer Mateo Renci najavio je da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu.

U međuvremenu, grad Amatriće danas su pogodila dva snažna potresa jačine 4,3 i 4,7 stepeni Rihterove skale, koja su nanela novu štetu i izazvala paniku među stanovništvom.

U gradu je, od prvog zemljotresa u sredu, registrovano više od 500 naknadnih potresa, od kojih su većina bili relativno slabog intenziteta.

Broj žrtava zemljotresa porastao je na 267, a najviše poginulih je u Amatrićeu, Arketi i Akumoliju, koji su uglavnom razrušeni. Gotovo 400 ljudi je povređeno, saopštile su italijanske vlasti.

Među poginulima je najmanje 12 stranaca, tri Britanca, šest Rumuna i po jedan iz Španije, Kanada i El Salvadora. Vlasti očekuju da će broj žrtava nastaviti da raste, dok se nastavlja spasilačka operacija. Iz ruševina je do sada izvučeno više od 200 preživelih.

U spasilačkoj akciji učestvuje 5400 ljudi, među kojima su policajci, vojnici, vatrogasci i veliki broj volontera.

Saveznici Italije, poput Nemačke, Francuske i Izraela ponudili su da pošalju svoje timove da pomognu u saniranju štete, ali je italijanska vlada saopštila da njenim iskusnim hitnim službama i brojnim neplaćenim radnicima nije potrebna pomoć.

XS
SM
MD
LG