Linkovi

Autonomno selo Filetino


Autonomno selo Filetino
Autonomno selo Filetino

Mere povećane štednje u Italiji predviđaju i spajanje sela u veće zajednice. Suočeno sa takvom perspektivom, seoce Filetino namerava da se bori protiv toga. Gradonačelnik predlaže da mestašce proglasi svoju autonomnost, kao i da evro zameni sopstvenom valutom. Filetino čak ima šansu da sve to ostvari.

Seoce Filetino nalazi se duboko u Apeninima, istočno od Rima. U njemu se već stolećima ništa ne menja. Sada međutim, u mestu sa svega 554 stanovnika, sprema se prava revolucija. Selo pokušava da se otcepi od Italije. Prema novousvojenim vladinim merama štednje, seoske zajednice sa manje od hiljadu stanovnika moraju da se fuzionišu sa okolnim manjim mestima.

To znači da bi gradonačelnik Luka Selari mogao da ostane bez posla, tako da on sada predvodi kampanju protiv toga.

Želimo da upravljamo sopstvenim resursima. Tu je prirodno bogatstvo, koje bi moglo da stvori izuzetno povoljne ekonomske prilike. Posedujemo osam hiljada hektara zemlje i šuma koja možemo da eksploatišemo. Imamo i obilne izvore vode, ali njima upravlja kompanija u Rimu, tako da od toga nemamo ništa“.

Filetino je čak počeo da štampa sopstvenu valutu – fiorito –sa likom gradonačelnika Selarija.

U seoskim prodavnicama se takođe mogu kupiti majice sa grbom Filetina. Za sada su to samo suveniri, ali Selari kaže da je reč o zakonitom presedanu. U 19. veku, pre ujedinjenja, Italiju su činile desetina kraljevina i kneževina. Neke od njih, kao što je San Marino, i dalje postoje.

Mi smo prvi protestovali, možda smo bili i najglasniji, pa se vlada povukla. Naše mesto za sada nije spojeno sa susednim selom, ali vlada i dalje insistira na fuzionisanju usluga. To bi za nas značilo povećanje troškova, zato se nadam da će vlada premijera Montija predložiti razumno rešenje“, kaže gradonačelnik Filetina.

Roza Marija Đuliti je vlasnica glavnog restorana u Filetiju. Ona je skeptična povodom planova koje ima gradonačelnik.

„Ne želimo da se otcepimo od Italije, ne želimo da odemo. Mi samo želimo da upravljamo sopstvenim sredstvima, a ne da to prepustimo drugima.“

Rozina majka je kuvarica u restoranu. Ona tvrdi da je meso u Filetiju najukusnije na svetu. Kako kaže, „to je krvotok ove kneževine“.

Stanovnici Filetina se očigledno ponose svojom kulturom i svojim selom. Ono je jedno od dve hiljade manjih italijanskih mesta, koja bi sada mogla da ostanu bez gradonačelnika. Mnoga od njih će budno pratiti da li će gradonačelniku Selariju jednog dana sebe moći da nazove princom od Filetina.

XS
SM
MD
LG