Linkovi

Dadajev priznao krivicu za ubistvo Njemcova


Policija sprovodi jednog od optuženih Zaura Dadajeva iz sudnice u Moskvi
Policija sprovodi jednog od optuženih Zaura Dadajeva iz sudnice u Moskvi

Sudija Natalija Mušnikova rekla je da je bivši zamenik komandira čečenske policije potpisao priznanje, ali nema detalja o tome kakavu je ulogu imao. Sudija je takođe rekla da je drugi optuženi za ubistvo Anzor Gubašev odbacio optužbe da je umešan. .

Ruski sudija saopštila je danas da je bivši komandir čečenske policije Zaur Dadajev priznao da je umešan u ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova , dok vlasti nastavljaju istragu još četvorice osumnjičenih.

Sva petorica danas su se pojavila u sudnici u Moskvi, pošto ih je policija prethodno ispitivala u vezi sa ubistvom 55-godišnjeg opozicionog lidera - oštrog kritičara predsednika Vladimira Putina - ubijenog 27. februara u neposrednoj blizini Kremlja.

Sudija Natalija Mušnikova rekla je da je jedan od dvojice optuženih za ubistvo bivši zamenik komandira čečenske policije Zaur Dadajev potpisao priznanje, ali nema detalja o tome kakavu je ulogu imao. Sudija je takođe rekla da je drugi optuženi za ubistvo Anzor Gubašev, koji je radio za privatnu firmu, koja pruža usluge obezbeđenja u Moskvi, odbacio optužbe da je umešan.

Pored Dadajeva i Gubašev, vlasti su objavile identitet druge trojice osumnjičenih, među kojima je i mlađi brat Gubaševa - Šagid. Preostala dvojica su Ramsat Bahajev i Tamerlan Eskerhanov. Uprkos hapšenju petorice osumnjičenih, još nema nikakvih informacija o motivima ubistva.

Uprkos hapšenju petorice osumnjičenih, još nema nikakvih informacija o motivima ubistva. Saradnici ubijenog Njemcova tvrde da su ubistvo naredili ljudi u najvišim nivoima ruske vlade, kako bi ućutkali kritičare. Putin je ubistvo nazvao "provokacijom" i zarekao se da će vlada učiniti sve u njenoj moći da odgovorni budu "kaženjeni kako dolikuje".

Jedan od najbližih saradnika Njemcova u opoziciji Ilja Jašin izrazio je sumnje povodom hapšenja i objavio na Fejsbuku da je "teško utvrditi" da li se radi o pravim počiniocima. On je naglasio da je izuzetno važno da se pored izvršilaca pronađu oni koji su naredili ubistvo.

XS
SM
MD
LG