Linkovi

Istorijski sporazum o zaštiti Rosovog mora


Carski pingvini hodaju po zaleđenom delu Rosovog mora u blizini Rosovog ostrva
Carski pingvini hodaju po zaleđenom delu Rosovog mora u blizini Rosovog ostrva

Delegati iz 24 zemlje i Evropska unija sklopili su istorijski sporazum da Rosovo more na Antarktiku postane najveće morsko zaštićeno područje na svetu.

Na sastanku u Hobartu u Australiji, Komisija za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa jednoglasno se složila da milion i po kvadratnih kilometara Južnog okeana označi kao zaštićeno područje. Rosovo more će u narednih 35 godina biti zaštićeno od komercijalnog ribolova.

Delegat iz Sjedinjenih država koji je prisustvovao sastanku Evan Blum ističe važnost sklopljenog sporazuma.

“Veoma smo uzbuđeni. Ovo je predivan dan za Komisiju i zaštitu Južnog okeana. Danas smo postigli pravi uspeh. Osnovali smo najveće svetsko zaštićeno morsko područje i to je ogroman korak napred u globalnoj morskoj zaštiti. Zbog toga je ovo predivan momenat”.

Rusija je na današnjem sastanku Komisije odustala od dugogodišnjeg protivljenja sklapanju ovog sporazuma.

Rosovo more je dom za 38 odsto adelijskih pingvina na svetu, 30 odsto ukupnog broja antarktičkih burnica, oko šest odsto svetske populacije antarktičkih malih kitova i ogromnog broja račića kojima se mnoge vrste hrane.

Ono je jedan od poslednjih netaknutih morskih ekosistema na planeti, tako da će se potpuna zabrana ribolova u narednih 35 godina odnositi na 1,1 milion kvadratnih kilometara.

XS
SM
MD
LG