Linkovi

Pobunjenici granatirali Kramatorsk


Gradjani posmatraju ostatke granate na ulici u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini, 10. februara 2015.
Gradjani posmatraju ostatke granate na ulici u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini, 10. februara 2015.

Ukrajinski sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Oleksandr Turčinov, izjavio je da je, prema preliminarnim podacima, u pobunjeničkim napadima na Kramatorsk ubijeno 15 ljudi, a povredjeno 63-je, medju kojima i petoro dece.

Na istoku Ukrajine zaoštreni su sukobi dan pred početak važnih mirovnih pregovora u Minsku. U raketnim napadima na Kramatorsk, grad duboko u teritoriji pod ukrajinskom kontrolom, pogodjen je štab ukrajinske vojske dok su neke granate pale na jedno stambeno naselje. Savetnik ukrajinskog predsednika Juri Birjukov saopštio je da su u napadima na vojni štab ubijena dvojica vojnika a povredjeno ih je devet.

I ukrajinski civili i vojnici stradali su od granata u napadu pobunjenika na Kramatorsk, grad pod kontrolom ukrajinske vlade, 50-tak kilometara udaljen od linije fronta. Granate su pogodile štab ukrajinske vojske, ali i obližnje stambene kvartove, dok su neke pale pored jednog obdaništa.

“U tom trenutku smo hranili decu koja su sedela za stolom. Deca su počela da vrište, granate su eksplodirale, sve je bilo kao Sudnji dan. Počeli smo da okupljamo decu i da im pričamo priče: “To je samo grom u sred zime. Leto će uskoro doći, ovo je samo grom”. Ali deca već sve razumeju, ne možete ih prevariti, nastavila su da vrište. Odveli smo ih u prizemlje sa drugog sprata”, izjavila je Valentina, vaspitačica u obdaništu u Kramatorsku.

Kramatorsk je inače bio poprište žestokih sukoba do jula, kada su se proruski separatisti povukli iz tog područja.

Pukovnik ukrajinske vojske, Serhij Galušenko, izjavio je da je cilj napada na Kramatorsk da se utiče na mirovni proces.

“Cilj je vrlo jednostavan – pregovori u Minsku počinju sutra pa neko verovatno traži argumente da bi izvršio pritisak na Ukrajinu.”

Pre napada na Kramatorsk, ukrajinska vojska saopštila je da je najmanje sedam vojnika poginulo u protekla 24 sata sukoba.

S druge strane, bataljon Azov, dobrovoljačka paramilitarna grupa koja se bori na strani Kijeva, saopštila je da je osvojila nekoliko sela u ofanzivi na Novoazovsk, grad na granici sa Rusijom.

Nasilje je pojačano dok se predstavnici Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske pripremaju za sutrašnji sastanak u Minsku, u Belorusiji, u nadi da će se njime okončati 10-mesečni sukob u Ukrajini u kome je stradalo najmanje 5,400 ljudi.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji se danas sastao sa svojim rumunskim kolegom Klausom Johanisom, najavio je da putuje u Minsk čvrsto rešen da se ostvari uspeh u pregovorima, i da će, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, do poslednjeg trenutka raditi na tome da se postigne sporazum. Johanis je izjavio da će Rumunija, kao sused Ukrajine, nastaviti da snažno podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet u medjunarodno priznatim granicama.

XS
SM
MD
LG