Linkovi

Netanjahu pokušava da ublaži zategnutosti sa SAD


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odao je danas priznanje administraciji predsednika Obame za podršku koju pruža Izraelu, u očiglednom nastojanju da ublaži jedan od najoštrijih diplomatskih sporova između dve zemlje za niz godina.

Netanjahu je danas rekao da duboko poštuje predanost predsednika baraka Obame bezbednosti Izraela i snažne veze koje povezuju dve zemlje.

Diplomatski odnosi između Sjedinjenih Država i Izraela naglo su se pogoršali prošle nedelje, kada je Izrael objavio plan za izgradnju novih stanova na spornom području Istočnog Jerusalima, u trenutku kada su se Sjedinjene Države spremale da objave početak indirektnih mirovnih razgovora između Izraela i Palestinaca.

Vašington je osudio taj plan i zatražio od Izraela da pokaže predanost obnavljanju mirovnih pregovora. Američki funkcioneri kažu kako očekuju od premijera Netanjahua da već danas pozove telefonom američku državnu sekretarku Hilari Klinton i prenese joj izraelski odgovor.

Sekretarka Klinton bi trebalo da kasnije danas krene na put za Moskvu, radi učešća u razgovoru mirovnih pregovarača iz takozvanog Bliskoistočnog kvarteta. U razgovorima će učestvovati i američki bliskoistočni izaslanik, Džordž Mičel.

I Sjedinjene Države i Izrael danas su preduzeli korake za ublažavanje napetosti.

Hilari Klinton je izjavila da Sjedinjene Države dele, kako se izrazila, "bliske i čvrste" veze sa Izraelom. Izraelski premijer Netanjahu je odgovorio saopštenjem u kome se kaže da Izrael "ceni i vrednuje," kako je rekao, "tople reči" Hilari Klinton kao i američku odanost bezbednosti Izraela.

Pored toga, Izraelski funkcioneri su danas ukinuli ograničenja na pristup Palestinaca području džamije Al-Aksa, na kome je često dolazilo do sukoba između Palestinaca i izraelske policije. Takođe je ukinuta zabrana prelaska sa teritorije Zapadne obale na teritoriju Izraela.

XS
SM
MD
LG