Linkovi

Napetost između Turske i Izraela


Turski brod Mavi Marmara koji je prošle godine pokušao da probije izraelsku blokadu Pojasa Gaze
Turski brod Mavi Marmara koji je prošle godine pokušao da probije izraelsku blokadu Pojasa Gaze

Turska je danas proterala izraelskog ambasadora iz Ankare i suspendovala sve sporazume o vojnoj saradnji pošto su se u javnosti pojavili neki detalji izveštaja Ujedinjenih nacija o prošlogodišnjem smrtonosnom napadu izraelskih komandosa na jedan turski brod, koji je plovio ka Pojasu Gaze.

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je danas da je njegova vlada spustila svoje diplomatsko predstavništvo u Izraelu na nivo drugog sekretara ambasade. Odluka je doneta dan pošto je list Njujork tajms na svom sajtu objavio procurele detalje o pomenutom izveštaju Ujedinjenih nacija.

Prema objavljenim podacima, četvoročlana komisija Ujedinjenih nacija zaključila je da je izraelska pomorska blokada Pojasa Gaze legalna, ali da je Izrael primenio, kako je rečeno, "preteranu i nerazumnu silu" pri zaustavljanju turskog broda koji je pokušao da probije tu blokadu.

Za gubitak ljudskih života, do čega je došlo prilikom akcije komandosa, kaže se da je "neprihvatljiv". Takođe se dodaje da Izrael nije dao "zadovoljavajuće objašnjenje" za ubijanje devetoro Turaka, za koje se kaže da je većina imala "višestruke rane od vatrenog oružja, uključujući pucanje u leđa i iz neposredne blizine".

Međutim, komisija je takođe zaključila da su izraelski komandosi koji su se ukrcali na turski brod upotrebili silu da bi se odbranili, reagujući na, kako je rečeno, "znatnan i organizovan otpor uz primenu sile" od strane nekih od putnika.

Izraelski funkcioneri, koji su tražili da im se ne objavljuju imena jer izveštaj nije zvanično objavljen, odali su priznanje tom dokumentu zbog toga što se u njemu po svemu sudeći zaključuje da izraelska akcija ne predstavlja kršenje međunarodnog prava. Ali jedan izraelski funkcioner rekao je za agenciju Frans pres da će Izrael objaviti, kako se izrazio, "određene rezerve" o zaključcima pomenutog izveštaja Ujedinjenih nacija.

Vodeći autori izveštaja su bivši premijer Novog Zelanda, Džefri Palmer i bivši predsednik Kolumbije, Alvaro Uribe. Druga dvojica članova komisije bili su predstavnici izraelske i turske vlade.

Zamenik portparola Ujedinjenih nacija rekao je juče da će izveštaj zvanično biti objavljen kroz nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG