Linkovi

Izrael žali zbog smrti Egipćana


Egipćani protestuju ispred izraelske ambasade u Kairu
Egipćani protestuju ispred izraelske ambasade u Kairu

Izrael je izrazio žaljenje zbog smrti pet pripadnika egipatskih snaga bezbednosti u sukobu izraleskih trupa i ekstremista za koje se sumnja da su Palestinci, duž izraelsko-egipatske granice pre dva dana.

Ministar odbrane Izraela Ehud Barak izjavio je da će jevrejska država sprovesti zajedničku istragu incidenta sa egipatskom vojskom.

Ranije danas, egipatska vojna vlada pretila je da će povući svog ambasadora iz Izraela u znak protesta zbog ubistva, okrivljujući izraelsku vojsku za kršenje primirja potpisanog još 1979. godine. Ambasador je - kažu izraelski zvaničnici - još u zemlji.

Nekoliko sati pre tih odluka, stotine ljudi demonstrirale su ispred izraelske ambasade u Kairu, tražeći da se ambasador jevrejske države protera.

Egipatska državna novinska agencija javila je da su izraelske snage ubile egipatske vojnike dok su jurile naoružane napadače koji su u četvrtak na jugu Izraela iz zasede ubili osam Izraelaca.

Kasno sinoć došlo je do eskalacije nasilja između Izraela i ekstremsita u Pojasu Gaze. Jevrejska država je nastavila sa vazdušnim napadima, dok su Palestinci projektilima gađali Izrael.

XS
SM
MD
LG