Linkovi

Papa apeluje za mir u Jerusalimu


Palestinski demonstranti u gradu Gazi reaguju na suzavac koji su bacili izraelski vojnici
Palestinski demonstranti u gradu Gazi reaguju na suzavac koji su bacili izraelski vojnici

Američki državni sekretar Džon Keri je danas rekao da će se ove nedelje u Nemačkoj sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a potom i sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u jeku dvonedeljnih smrtonosnih sukoba izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Šest ljudi je ranjeno i jedan napadač ubijen pošto su dvojica napadača danas pucali na autobuskoj stanici u južnom izraelskom gradu Beršiba.

Taj napad je usledio posle krvavog bilansa u sukobu izmedju palestinskih tinejdžera i izraeslke policije u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalimu. Policija je izvestila da su bar četvoro Palestinaca, koji su napadali noževima, uključujući jednu 16 godišnju devojku, ubijeni u nezavisnim incidentima. Vlasti navode da je nekoliko izraelskih pripadnika službe bezbednosti ranjeno u tim napadima.

Ranije danas papa Franja je apelovao za okončanje nasilja u Jerusalimu i pozvao i Izraelce i Palestince da odbace mržnju i osvetu i preduzmu konkretne korake za ublaženje tenzije.

Bar 41 Palestinac i 7 Izraelaca je stradalo u tekućem nasilju izazvanom delimično i gnevom Palestinaca povodom, kako smatraju, sve većeg pristupa Jevreja kompleksu džamije Al Aksa u Jerusalimu.

"U ovom momentu postoji potreba za velikom hrabrošću i odlučnošću da se kaže "ne" mržnji i osveti i da se preduzmu potezi ka miru. Mir u svetoj zemlji je od veće važnosti sada no ikada ranije" , zaključio je Papa tokom mise na trgu Svetog Petra pred 65.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG