Linkovi

Izrael: Palestinska taktika u UN-u će usporiti rešenje


Izraelska policija na granici proverava radne dozvole Palestinada koji prelaze na Zapadnu obalu.
Izraelska policija na granici proverava radne dozvole Palestinada koji prelaze na Zapadnu obalu.

Izrael je saopštio da će potez Palestinaca da predstave nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN-a samo odložiti svako moguće rešenje konflikta i dodao da dve strane moraju da se, umesto toga, fokusiraju na pregovore.

Predlogom rezolucije, koja je predstavljena juče, postavio bi se krajnji rok za postizanje sporazumnog rešenja od dve države, uz povlačenje Izraela sa palestinskih teritorija.

Predstavnik izraelskog ministarstva inostranih poslova, Pol Hiršon danas je istakao da će se konflikt rešiti samo putem pregovora, što, kako on smatra, palestinska strategija po svemu sudeći pokušava da izbegne.

Za usvajanje rezolucije potrebni su glasovi devet od 15 članica Saveta, dok svaka od pet stalnih članica može da je blokira vetom. Stalne članice Britanija, Francuska, Kina, Rusija i SAD i ranije su koristile veto kako bi sprečile prethodne akcije Saveta bezbednosti u vezi sa Izraelom.

Očekuje se da će SAD uložiti veto na ovu meru.

Rijad Mansur, palestinski ambasador u UN-u, juče je izjavio da neće vršiti pritisak za hitno glasanje čime će pružiti Savetu više vremena da diskutuje o tom predlogu.

XS
SM
MD
LG