Linkovi

Amnesti poziva na istragu izraelskih napada


Palestinci žale žrtve brutalnih izraelskih napada u julu i avgustu (arhiva)
Palestinci žale žrtve brutalnih izraelskih napada u julu i avgustu (arhiva)

Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal apeluje za istragu izraelske vojne akcije tokom pedesetodnevnog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U današnjem novom izveštaju Amnesti navodi da je Izrael sproveo „broj napada bez presedana na naseljene domove“ uzrokujući „užasavajući“ obim pogibija i uništenja.

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova je odbacilo taj izveštaj kao „izuzetno pristrasan“ i „van konteksta“. Isto ministarstvo takodje je saopštilo da uprkos nedostaku dokaza o navodnim zločinima koje je počinio Izrael izveštaj Amnestija ignoriše dokumentovane ratne zločine Hamasa uključujući upotrebu ljudskog štita i pucanje na civilno stanovništvo.

U tom sukobu u julu i avgustu stradali su - preko 2.100 Palestinaca u Gazi, pretežno civila, kao i 67 izraelskih vojnika i šest civila.

U izveštaju Amnestija se navodi da su obe strane počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava, ali se sam izveštaj fokusira na izraelsko bombardovanje naseljenih zgrada u Gazi. Amnesti takodje iznosi da Izrael nije preduzeo neophodne mere predostrožnosti da obezbedi da civili neće biti žrtve tih napada.

Filip Luter, direktor Amnestija za Bliski istok i Severnu Afriku, kaže da su izraelske snage pokazale „bezobzirnu indiferentnost“ za uništenje koje su uzrokovale kao i „šokantno zanemarivanje“ Palestinaca koji nisu umešani u rat.
Izrael je saopštio da započinje istragu preko 90 incidenata i dodao da su dve krivične istrage takodje u toku.

XS
SM
MD
LG