Linkovi

I Izrael i Hamas tvrde da su odneli pobedu


Grad Gaza se vraća u normalu
Grad Gaza se vraća u normalu

I Izrael i Hamas tvrde da su pobedili u 50-dnevnom oružanom sukobu, okončanom novim primrjem koje je stupilo na snagu danas.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Liran Dan) izjavio je da su tuneli koje su koristili Hamasovi ekstremisti da prelaze u Izrael i izvode napade uništeni, a da Hamas nije uspeo u nameri da okonča blokadu palestinske eklave duž Sredozemnog mora i otvori aerodrom i luku na toj ratom razorenoj teritoriji. Hamas je saopštio da je ubio 64 izraelska vojnika tokom koflikta, najviše još od 2006.

S druge strane u izraelskim vazdušnima napadima stradalo je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civili, ali i neki od ključnih lidera Hamasa. Drugi analitičari imali su umerenu ocrenu ishoda sukoba. Izraelski dnevnik "Mariv" smatra da je bilo "nerešeno", dok su neki drugi tvrdili da su se dve strane dogovorile o neograničenom prekidu vatre zato što su bile umorne od borbi.

Nebo iznad Gaze danas je bilo mirno, izraelska vojska nije prijavila nijedan raketni napad na svoju teritoriju, niti napad svojih ratnih aviona na palestinskoj teritoriji. Prodavnice su ponovo otvorene, zemljoradnici su se vratili u polja blizu granice sa Izraelom i naslućuje se osećaj sigurnosti i povratak normalnom životu, dok se hiljade građana Gaze vraćaju kućama iz skloništa Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG