Linkovi

Raste broj žrtava, UN za istragu


Palestinske izbeglice napuštaju domove u Gazi
Palestinske izbeglice napuštaju domove u Gazi

Američki državni sekretar ističe da je postignut "manji napredak" u pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa, dok UN pokreću istragu mogućih kršenja ljudskih prava tokom ofanzive u Gazi

Broj žrtava sukoba Izraela i Hamasa raste, dok međunarodna zajednica pokušava da izdejstvuje primirje.

Stotine Palestinaca napuštaju domove u Kan Junisu u Gazi… U današnjim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima na taj grad stradalo je najmanje sedam osoba. U operacijama su poginula dva izraelska vojnika

Uništili su kuću u kojoj su bili moj brat, njegova supruga i djeca.Ovo se događa svaki dan. Gađaju cijele četvrti. Ne znam kako možemo da živimo ovako. Ovo nije život“, kaže jedan stanovnik Kan Junisa.

Iznad grada Gaze ponovo se uzdiže crni dim. Palestinski zvaničnici ubrzo saopštavaju da su poginule dvije osobe – do sada ukupno 18 širom palestinske teritorije. Danas je pucano i na pripadnike Crvenog krsta, koji su pokušavali da evakuišu žrtve iz jedne od najteže pogođenih četvrti u Gazi.

U međuvremenu, u Jerusalimu, hiljade su prisustvovale sahrani izraelsko-američkog vojnika, 24-godišnjeg Maksa Stajnberga iz južne Kalifornije. U žestokom sukobu Izraela i Hamasa, poginulo je gotovo 700 Palestinaca, uglavnom civila, te 29 izraelskih vojnika i dva civila. Od početka izraelske ofanzive povrijeđeno je oko 4.200 Palestinaca, među kojima žene i djeca.

Izraelska vojska, koja je pokrenula ofanzivu 8. jula da bi spriječila raketne napade Hamasa i njegovih saveznika, objavila je danas video snimak na kojem vojnici navodno lociraju tunele, koje koriste ekstremisti u Gazi.

“Pojedini tuneli su već uništeni, dok će neki biti razoreni u budućnosti. Snage se bore u ovom području i nažalost pretrpjeli smo gubitke. Nastavljamo međutim sa misijom i pripremamo se za naredne faze”, saopštio je izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Oružano krilo Hamasa takođe je, na društvenim medijima, postavilo snimak boraca te organizacije u tunelima.

U Izrael je danas doputovao državni sekretar Džon Keri kako bi u razgovorima sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima pokušao da izdjestvuje prekid vatre. Keri se sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban ki-Munom, takođe u mirovnoj misiji na Bliskom istoku, izraelskim premijerom i predsjednikom Benjaminom Netanjahuom i Šimonom Peresom, te palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

„Nastavićemo da vršimo pritisak za postizanje primirja i da radimo sa predsjednikom Abasom i drugima u regionu da bi to ostvarili. Mogu da vam kažem da smo u poslednja 24 sata postigli određeni napredak u tom smeru“, saopštio je Keri nakon susreta sa palestinskim predsjednikom.

Nemamo mnogo vremena, poručio je generalni sekretar UN-a u Jerusalimu, da bi zatim u Jordanu zatražio okončanje neprihvatljive situacije u Gazi.

“U poslednja najmanje dva dana, i više, svakog sata ginulo je najmanje jedno dijete. To je neprihvatljivo. Sve strane sada moraju da rade ka jednom cilju, a to je hitno zaustavljanje nasilja. Ono mora da prestane sada, a zatim možemo da razgovaramo o svim pitanjima”.

U Ženevi, Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija saglasio se da pokrene međunarodnu istragu kršenja ljudskih prava koji su možda počinjena tokom izraelske vojne operacije u Gazi. Za rezoluciju, koju su predstavili Palestinci, glasalo je 29 država, Sjedinjene Države su bile protiv, dok je 17 bilo uzdržano. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj prethodno je poručila je da je, zbog ubistva civila i raketiranja kuća i bolnica, Izrael možda počinio ratne zločine u Gazi. Takođe je osudila raketne napade palestinskih esktremista na Izrael.

„Izrael, Hamas i sve palestinske oružane grupe moraju da poštuju odgovarajuće norme međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona za ljudska prava. To znači pravljenje razlike između civila i boraca i civilnih i vojnih objekata. Poštovanje prava na život civila treba da bude najvažnije. Nepoštovanje ovih principa može da znači da su počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti“.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Evropa produžili su zabranu letova u Izrael. Zabrana je prvobitno uvedena juče, nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pala blizu aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, na koji je danas bezbedno sleteo američki državni sekretar Džon Keri.

XS
SM
MD
LG