Linkovi

Izrael širi ofanzivu u Gazi?


Izraelski tenkovi izvan severnog dela pojasa Gaze
Izraelski tenkovi izvan severnog dela pojasa Gaze

Izrael intenzivira kopnene operacije u Gazi, dok Sjedinene Države i saveznici izražavaju zabrinutost zbog eskalacije sukoba

Izrael je intenzivirao kopnenu ofanzivu u Gazi, koristeći artiljeriju, tenkove i ratne brodove u borbi protiv boraca iz Hamasa i upozorio da bi mogao značajno da proširi operacije protiv oružanog krila te organizacije. Sjedinjene Države poručile su da, iako podržavaju pravo Izraela da se brani, žele ponovno uspostavljanje primirja.

Pogrebna povorka za troje djece, koja su poginula u izraelskom napadu u Beit Lahiji, u Gazi...Dva brata i sestra su među najmanje 27 Palestinaca koji su stradali od početka izraelske kopnene ofanzive na gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Tokom invazije, u okviru koje je napadnuto oko 150 ciljeva, poginuo je jedan izraelski vojnik, dok je nekoliko povrijeđeno. Vojska je danas objavila video snimak na kojem se vidi ulazak izraelskih snaga i tenkova u palestinske četvrti u Gazi.

Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju kasno sinoć, posle desetodnevne vojne kampanje, tokom koje je izvedeno više od 2.000 vazdušnih udara na Gazu, koji međutim nisu uspjeli da zaustave raketne napade Hamasa na izraelske gradove.

Izraelski vazdušni napadi nastavljeni su i danas, dok su vojnici nastavili da dublje zalaze na palestinsku teritoriju da bi uništili lokacije za lansiranje raketa i tunele koje, prema tvrdnjama vojnih zvaničnika, esktremisti koriste za napade na izraelske ciljeve. Blizu granice sa Gazom okupljaju se i rezervne trupe, nakon što je Izrael objavio da je pozvao 18 hiljada rezervista, uz 30 hiljada, koji su već mobilisani.

„Uz odobrenje bezbjednosnog kabineta, naložili smo vojsci da se pripremi za mogućnost značajnog širenja kopnene operacije i načelnik Generalštaba i izraleska vojska su spremni za to“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Od intenziviranja sukoba 8. jula poginulo je više od 260 Palestinaca, uglavnom civila, među kojima desetina djece.

„Netanjahu ubija našu djecu i platiće za to. Izraelska ofanziva ne plaši lidere Hamasa ili palestinski narod i garantujemo da će okupaciona vojska potonuti u blatu Gaze“, poručio je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Dok broj žrtava raste, a humanitarna situacija se pogoršava, sve su odlučniji pozivi svetskih lidera zaraćenim stranama da pokažu uzdržanost. Predsjednik Barak Obama rekao je danas u Bijeloj kući da je razgovarao sa izraelskim premijerom o sukobu u Gazi i potvrdio američku podršku pravu Izraela da se brani. Obama je međutim naglasio da su Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti zbog moguće eskalacije konflikta.

„Iako podržavamo vojne napore Izraela da spriječi raketne napade, takođe smo rekli da smo razumjeli da je cilj aktuelne kopnene operacije uništavanje tunela. Nadamo se da će Izrael nastaviti taj proces na način na koji se minimalizuju civilne žrtve i svi ulažemo napore da se vratimu primirju koje je dogovoreno u novembru 2012. Rekao sam premijeru Netanjahuu da je sekretar Keri spreman da otputuje u region nakon dodatnih konsultacija“.

Još međutim nije poznato koliko dugo će izraelska ofanziva trajati i koji je krajnji cilj, osim zaustavljanja raketnih napada.

"Operacija nije vremenski ograničena, već vezana za određene ciljeve. Čim ih ispunimo, bićemo u mogućnosti da povučemo naše snage. Riječ je o postepenoj misiji i gotovo svakodnevno vršimo sve veći pritisak na pripadnike Hamasa, kako bi shvatili da lansiranje raketa nije u njihovom najboljem interesu”, naglasio je portparol Izraelskih odbrambenih snata Piter Lerner.

Međutim, što je duže prisustvo vojske u Gazi, to je i veća opasnost od velikog broja žrtava na obje strane, upozoravaju analitičari. Tokom poslednje sveobuhvatne izraelske invazije u tom području, krajem 2008. i početkom 2009, poginulo je 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca. Protiv aktuelne izraelske akcije na palestinskoj teritoriji danas se protestovalo u više zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

XS
SM
MD
LG