Linkovi

37 mrtvih u Izraelskoj ofanzivi na Gazu


Kuća u Gazi uništena tokom napada preko noći
Kuća u Gazi uništena tokom napada preko noći

37 osoba je poginulo u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze koja je nastavljena i danas, u pokušaju da se zaustave palestinski raketni napadi na izraelske mete.

Palestinski funkcioneri navode da su napadi juče i danas imali za cilj nekoliko gradova širom Gaze. Francuska novinska agencija je navela da je, kako se veruje, preko 100 ljudi ranjeno u tim napadima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je kasno juče na televiyiji izdao saopštenje u kojem je nazvao medjunarodna tela poput Blisko istočnog kvarteta i Saveta bezbednosti UN-a „da preduzmu odgovornost i garantuju bezbednost“ palestinskog naroda.

„U kontaktu sam sa raznim stranama tokom poslednjih nekoliko dana, regionalno i medjunarodno i posebno sa palestinskim frakcijama i liderima pokreta Hamas, i upozoravam ih da izraelska vlada želi da podigne situaciju na nasilni nivo i svi sa kojim sam razgovarao ponovili su da su za nastavak primirja protiv eskalacije.“

Izraelska armija je saopštila da je u vazdušnim napadima koji su deo „Operacije zaštitni rub“, pogodjeno 100 meta uključujući kuće i raketna lansirališta.
Izrael nije izvestio o mrtvima, ali su se sirene mogle čuti u ključnom izraelskom poslovnom centru Tel Aviva dok je Hamas ispaljivao rakete dublje u Izreal no ikada ranije. Izraelski mediji su izvestili da su dve rakete pale u Sredozemno more u bilzini Haife, 165 kilometara od Gaze i vlada je saopštila da Hamas ima destine dugometnih raketa.

Izraelski ministar za bezbednost javnosti, Jicak Aharonović je obećao da će nastaviti napade na Gazu.

„Nechemo stati. Oni che prvo pretrpeti težak udarac, iz vazduha i sa mora. I ako je kopnena ofanziva neophodna ona će se desiti. Sve opcije su otvorene, ali moramo ponovo da uspostavimo mir.“

Izraelski tenkovi i druga oklopna vozila su vidjeni kako se nagomilavaju u blizini granice sa Gazom i vojni predstavnik je rekao da je vojska regrutovala rezerviste radi potencijalne kopnene misije.

Juče je u Vašingtonu predstavnik Bele kuće Džoš Ernest ponudio podršku administracije predsednika Obame izraelskim akcijama.

„Dozvolite da kažem da najoštrije osudjujemo dalju raketnu vatru na Izrael i namerno ciljanje na civile od strane terorističkih ogranizacija u Gazi. Nijedna zemlja ne može da prihvati raketne napade čija su meta civili i mi podržavamo pravo Izraela da se brani protiv tih zlonamernih napada.“

Predsednik Barak Obama je napisao u kolumni danas objavljenoj u Nemačkoj da „svi umešani“ treba da se ponašaju na razuman i odmeren način, a ne da traže osvetu i odmazdu.


Izraelski predsednik Šimon Peres je rekao da njegova zemlja nema izbor do da odgovori na rakete Hamasa ispaljene na južni Izrael.

XS
SM
MD
LG