Linkovi

Nemiri nakon sahrane palestinskog tinejdžera


Izraelski vojnici tokom ranijih sukoba sa palestinskim demonstrantima
Izraelski vojnici tokom ranijih sukoba sa palestinskim demonstrantima

U Jerusalimu su izbili novi neredi nakon sahrane mladog Palestinca Mohameda Abu Kudaira, kojoj su prisustvovale hiljade ljudi

Stotine palestinskih demonstranata sukobile su se s policijom nakon sahrane palestinskog tinejdžera, čije ubistvo je već dovelo do žestokih protesta prethodna dva dana.

Hiljade ljudi prisustvovale su sahrani Mohameda Abu Kudair u arapskoj četvri Šuafat. Izraelska policija bila je u stanju pripravnosti zbog mogućih nereda nakon sahrane.

Kudairovo tijelo pronađeno je u jednoj šumi u Jerusalimu, sat nakon što su ga otele nepoznate osobe. Vlasti istražuju da li je ubijen iz osvete za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera početkom nedelje. Izraelski zvaničnici za ta ubistva optužuju Hamas, koji je međutim odbacio te optužbe.

Izraelska vojska raposredila je pojačanja duž granice sa Gazom, gdje je juče bombardovala više meta. Izraelski zvaničnici saopštili su lokalnim medijima da su u toku pregovori sa Hamasom o prekidu vatre, ali i upozorili da će primirje zavisiti od toga da li će biti obustavljeno raketiranje izraelske teritorije.

Portparol Hamasa Izra al-Modalal nije mogao za Glas Amerike da potvrdi da li je primirje izvjesno, ali je poručio da lideri te organizacije ne žele zaoštravanje sukoba.

Za sada ima nagovještaja o smanjenju intenziteta raketnih napada. Izrael je naveo da su četiri projektila danas ispaljena na južni dio zemlja, od kojih su dva presretnuta, dok su dva pala blizu grada Sderot. Povrijeđenih nije bilo.

XS
SM
MD
LG