Linkovi

Izrael: Sukobi nakon novog ubistva


Izraelske trupe sukobile su se sa Palestincima i na Zapadnoj Obali
Izraelske trupe sukobile su se sa Palestincima i na Zapadnoj Obali

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je otmicu i ubistvo jednog palestinskog tinejdžera u Jerusalimu i zatražio hitnu istragu tog zločina. Osudama se pridružile i SAD

Telo šesnaestogodišnjeg Mohameda Abu Kudaira, koji je otet blizu kuće u jednoj arapskoj četvrti u Jerusalimu, pronađeno je u šumi izvan grada.

Netanjahu je zatražio da se u najkraćem roku pronađu počinioci tog, kako je naveo, užasnog zločina i pozvao obe strane da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je jevrejske naseljenike za ubistvo Abu Kudaira i pozvao izraelsku vladu da kazni ubice ukoliko, kako je naveo u saopštenju, želi mir između palestinskog i izraelskog naroda.

U međuvremenu, izraelska policija saopštila je da su se njeni pripadnici sukobili s nekoliko stotina Palestinaca koji su protestovali pošto je objavljeno da je nađeno telo otetog arapskog mladića. Portparol policije naveo je da su Palestinci bacali kamenice na policajce koje su odgovorili suzavcem i gumenim mecima.

Palestinci sumnjaju da je otmica palestinskog mladića osveta za ubistvo tri izraelska tinejdžera, koji su juče sahranjeni.

Bela kuća i državni sekretar Džon Keri takođesu osudili ubistvo palestinskog tinejdžera. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da je ubistvo Abu Kudaira užasno i pozvao izraelske i palestinske vlasti da preduzmu korake na sprečavanju eskalacije tenzija.

XS
SM
MD
LG