Linkovi

Palestinska vlada odbacuje odgovornost


Izraelski vojnik na granici sa Hebronom
Izraelski vojnik na granici sa Hebronom

Izrael je optužio palestinski radikalni pokret Hamas za prošlonedeljnu otmicu tri tinejdžera. U noćnoj akciji izvedenoj u subotu, u blizini Hebrona gde se tinejdžerima gubi trag, uhapšeno je 80 Palestinaca, pretežno pripadanika Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je optužio pripadnike Hamasa za otmicu izraelskih tinejdžera, koja je kako je rekao, direktan rezultat sporazuma Hamasa i Fataha o formiranju vlade jedinstva Palestine jer Izrael smatra Hamas treorističkom orgaizacijom.

"Palestinski zvaničnici ne mogu da odbace odgovornost. Sećate se da je Izrael upozoravao međunarodnu zajednicu o opasnosti prihvatanja ujedinjenja Fataha i Hamasa. Verujem da je to sada svima jasno. Videli smo da su se terorističke aktivnosti, koje dolaze sa Zapadne Obale, od potpisivanja tog sporazuma povećale."

Portparol palestinske vlade, Ehab Bseiso, osudio je izraelsku noćnu akciju hapšenja i odbacio Netanjahuovu tvrdnju da je vlada odgovorna.


"Ono što se desilo pre dva dana je van kontrole palestinske uprave, s obzirom da se nestanak trojice tinejdžera desio u takozvanoj C zoni, koja čini 62 odsto Zapadne obale i koja je pod nadzorom Izraela.."

Bseiso je dodao da palestinski zvaničnici zajedno sa Izraelom tragaju za nestalim tinejdžerima.

Američki državni sekretar Džon Keri okarakterisao je otmicu tinejdžera “ gnusnim terorističkim činom” i pozvao na njihovo momentalno oslobađanje.
XS
SM
MD
LG