Linkovi

Novi zastoj u bliskoistočnim pregovorima


Palestinski predsednik Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas

Izrael je otkazao puštanje iz zatvora četvrte grupe palestinskih zatvorenika, zbog planova palestinskih lidera da obnove kampanju za međunarodno priznanje u Ujedinjenim nacijama.

Izraelska ministarka pravde Cipi Livni rekla je da se palestinskim potezima krše uslovi oslobađanja, koji su predviđali da se Palestinci suzdrže od preduzimanja jednostranih akcija.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da odlaganje oslobađanja nove runde palestinskih zatvorenika predstavlja izazov, ali da je bliskoistočni mirovni proces i dalje otvoren. Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman otputovaće sutra u Sjedinjene Države gde će o aktuelnoj krizi, između ostalih, razgovarati sa državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Državni sekretar prethodno je rekao da je ovo ključni trenutak za bliskoistočne mirovne pregovore i da izraelski i palestinski lideri imaju odgovornost da očuvaju taj proces. Keri je tokom današnje posete Alžiru naglasio da oni koji nisu direktno uključeni u razgovore mogu da daju svoj doprinos, ali da suštinske odluke i kompromise na kraju moraju da donesu dve strane.

Američki državni sekretar je protekle dve nedelje pokušavao da izdejstvuje nastavak pregovora po isteku devetomesečnog perioda, o kojem su se Izraelci i Palestinci dogovorili prošle godine.
XS
SM
MD
LG