Linkovi

Bliskoistočni mirovni razgovori u Beloj kući


Državni sekretar Džon Keri, izraelska ministarka pravde Cipi Livni i palestinski pregovarač Saeb Erekat napuštaju Belu kuću 30. juli, 2013.
Državni sekretar Džon Keri, izraelska ministarka pravde Cipi Livni i palestinski pregovarač Saeb Erekat napuštaju Belu kuću 30. juli, 2013.

Predsednik Obama se privatno u Beloj kući sastao sa izraelskim i palestinskim pregovaračima.

Izraelski i palestinski pregovarači su se danas složili da održe zvanične razgovore o ključnim pitanjima u njihovom konfliktu. Oni su imali dvodnevni susret u Vašingtonu i neplanirano se sastali sa predsednikom Obamom.

Predsednik Obama se privatno u Beloj kući sastao sa izraelskim i palestinskim pregovaračima.

Nije bilo neposredno poznato o čemu su američki predsednik, izraelska ministarka pravde, Cipi Livni, i vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat diskutovali tokom sastanka iza zatvorenih vrata, koji nije bio na zvaničnom dnevnom redu predsednikovih današnjih aktivnosti.

Neposredno nakon toga, američki državni sekretar Džon Keri i pregovarači su najavili plan za nastavak razgovora.


„Dve strane su se složile da ostanu angažovane u postojanim, trajnim i suštinskim pregovorima o ključnim pitanjima i održaće sastanak u roku od naredne dve nedelje ili u Izraelu ili na palestinskim teritorijama kako bi počeli proces zvaničnih pregovora.“
Keri je istakao da su se dve strane takodje složile da će svako pojedinačno i sva pitanja izmedju dve strane biti predmet pregovora.
Palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao novinarima da je zadovoljan tim preduslovima:

„Oduševljen sam da su sva pitanja vezana za finalni status predmet diskusija i da će biti rešena bez izuzetka. Vreme je da Palestinci imaju sopstvenu nezavisnu, suverenu državu.“

Izrelska ministarka pravde Cipi Livni je ukazala da se ne zavarava povodom teškoće zadatka, ali je takodje optimistična povodom šansi da dogovor bude postignut:

„Svi znamo da to neće biti lako već teško, da će biti uspona i padova. Ali vam mogu pružiti uveravanja da u ovim pregovorima naša namera nije da se raspravljamo o prošlosti, već da kreiramo rešenja i donosimo odluke za budućnost.“

Dvodnevni pregovori u Vašigntonu su prvi direktni mirovni razgovori dve strane u poslednje gotovo tri godine.

Krei je bio domaćin dvema stranama sinoć na večeri, nakon čega je aplovao na njihi da na pregovorima postignu „razumni kompromis“.

Bivši američki ambasador u Izraelu, Martin Indik, će biti vodeći američki izaslanik koji će pomoći u rukovodjenju razgovorima.
XS
SM
MD
LG