Linkovi

SAD traže obustavu raketne paljbe na Izrael


Izraelski vojnici rade na svojim tenkvima u blizini granice sa Gazom
Izraelski vojnici rade na svojim tenkvima u blizini granice sa Gazom

Obama: "Sjedinjene Države podržavaju pravo Izraela da se brani od raketa koje se ispaljuju iz Gaze na izraelske kuće."

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da rešavanje najnovijih sukoba Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Hamas, mora da počne tako što će ekstremisti da prestanu da ispaljuju rakete na izraelsku teritoriju.

Obama je na početku posete glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, ponovio da Sjedinjene Države podržavaju pravo Izraela da se brani od raketa koje se ispaljuju iz Gaze na izraelske kuće. Američki predsednik je takođe rekao da bi „bilo bolje“ da se raketna vatra prekine pre nego što Izrael proširi svoju petodnevnu vazdušnu i pomorsku ofanzivu na ekstremiste iz Gaze.

On je dodao da je proteklih dana nekoliko puta razgovarao sa liderima Izraela, Egipta i Turske, pokušavajući da zaustavi nasilje. Izrael danas nastavlja vazdušne napade na ekstremističke ciljeve u Gazi, dok ekstremisti i dalje ispaljuju rakete, među kojima su dve ispaljene na Tel Aviv, već četvrti dan izazvale uključenje sirena za uzbunu. Izraelski protivraketni štit je presreo te dve rakete.

Funkcioneri u Gazi su saopštili da je u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Gtzi poginulo 10 civila, uključujući žene i decu, i da je to najsmrtonosniji napad od početka sukoba. Izraelski mediji prenose da je u vazdušnom napadu na drugu kuću u Gazi, poginuo komandant raketnih operacija Hamasa.

Ekstremsiti iz Gaze su ispalili desetine raketa na jug Izraela, u kojima je ranjeno nekoliko civila, među kojima je i pet osoba u direktno pogođenom vozilu kod grada Ofakima. Funkcioneri palestinske medicinske službe kažu da se broj poginulih u izraelskoj ofanzivi povećao na oko 60 palestinskih civila i ekstremista. U palestinskim raketnim napadima su poginula tri Izraelca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas izjavio da je spreman da „znatno proširi“ operacije protiv ekstremista u Gazi. Njegova vlada je rasporedila hiljade vojnika duž izraelske granice sa Pojasom Gaze, koji su spremni za moguću kopnenu invaziju. Jedan izraelski funkcioner je za to vreme doputovao u Kairo na razgovor pod egipatskim pokroviteljstvom o mogućem primirju sa Hamasom.

Pokret Muslimansko bratstvo egipatskog predsedika Muhameda Morsija ima ideološke veze sa Hamasom. Izraelski avioni su takođe danas bombardovali dve kuće u kojim su medijske kancelarije u kojima je ranjeno osam novinara, od kojih je jedan ostao bez noge. Izraelska vojska je saopštila da napada komunikacionu opremu koju koristi Hamas i zatražila od novinara da izbegavaju ekstremističke položaje i operacije.
XS
SM
MD
LG