Linkovi

Ubijen visoki komandant Hamasa


Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.
Visoki komandant Hamasa, Ahmed Al-Džabari, desno u prvom redu.

U izraelskom vazdušnom napadu je poginuo komandant oružanog krila Hamasa, Ahmed Al-Džabari i , kako tvrde izraelski mediji, njegov sin

U izraelskom vazdušnom napadu je poginuo komandant oružanog krila Hamasa, Ahmed Al-Džabari, čime je – kako je Izrael saopštio – označen „početak šire operacije“ protiv palestinske ekstremističke organizacije.

Džabari je poginuo zajedno sa svojim saputnikom u automobilu koji je pogodila izraelska raketa u Gazi. Izraelski mediji navode da je saputnik u stvari Džabarijev sin, mada to nije potvrđeno. Izrael je posle ubistva vršio vazdušne napade i na druge ciljeve u Gazi.

Portparolka izraelske vojske je saopštila da su mete vazdušnih napada „brojni“ Hamasovi pogoni za lansiranje dugometnih raketa. Palestinci tvrde da je osim Džabarija u napadima poginulo još sedam osoba, među kojima je i dvoje dece. Stanovnik Gaze Muhamed Davas je izjavio da sve izgleda kao da „u Gazi počinje rat“, sa višestrukim vazdušnim napadima koji izazivaju paniku, ljudima koji beže kući i sve vidljivijim strahom.

Izraelski napadi su počeli posle kratkog zastoja koji je propratio četvorodnevnu prekograničnu raketnu vatru i vazdušne sukobe između Gaze i Izraela. Izraelska vojska je putem svog zvaničnog Tvitera saopštila da su „sve opcije na stolu“ i da je spremna i za kopnenu operaciju u Gazi „ako se ukaže potreba“.

Brigade Ezedina ak-Kasama, oružano krilo Hamasa, saopštile su da je Džabarijeva pogibija „otvorila vrata pakla“ i zarekle se da će njihovi pripadnici „nastaviti stazom otpora“. Izraelska obaveštajna služba „Šin Bet“ je saopštila da je Džabari ubijen zbog svoje „decenijske terorističke delatnosti“, koja obuhvata i otmicu izraelskog vojnika Gilada Šalita 2006.
XS
SM
MD
LG