Linkovi

Hamas bi prihvatio izraelsko-palestinski sporazum


Palestinski predsednik Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas

Premijer Hamasa u Gazi, Ismail Hanije, kaže da je njegov islamistički pokret voljan da prihvati mirovni sporazum izmedju Izraela i Palestinaca ukoliko bude odobren na referendumu medju Palestincima.

Hanije je to izjavio danas, na retkoj konferenciji za štampu. On je rekao da bi Hamas, koji ne učestvuje u mirovnim pregovorima, prihvatio palestinsku državu sa granicama uspostavljenim 1967. sa, Jerusalimom kao glavnim gradom.

Hanije je dodao da bi militantni Hamas poštovao rezultate referenduma, čak ako bi se oni razlikovali od ideologije i principa njegovog pokreta.

Direktni mirovni razgovori izmedju Izraela i Palestinaca su u zastoju posle septembarskog isteka zamrzavanja izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji. Palestinsko rukovodstvo sa Zapadne obale pregovara u ime Palestinaca koji se protive izgradnji na teritoriji koju žele za svoju buduću državu.

Nezavisno od toga, agencija Asošijeted pres, saopštila je da je palestinska vlada sa svog zvaničnog sajta uklonila izveštaj u kojem se tvrdi da jerusalimski Zid plača nema verski značaj za Jevreje. U izveštaju se tvrdi da je taj objekat zapravo bio u vlasništvu muslimana.

Nakon prošlonedeljnog objavljivanja pomenuti izveštaj je izazvao osude od strane Izraela i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG