Linkovi

Vašington: Obnoviti mirovne pregovore


Izgradnja naselja na Zapadnoj obali glavni je kamen spoticanja u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca
Izgradnja naselja na Zapadnoj obali glavni je kamen spoticanja u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je status kvo u zastalim mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca „neprihvatljiv“.

Klinton je istakla da je Obamina administracija u kontaktu sa obe strane, kako bi se obnovili pregovori o pitanjima vezanim za konačni status. Izrael i Palestinci su početkom septembra obnovili mirovne razgovore pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, ali su pregovori prekinuti nekoliko nedelja kasnije pošto izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije produžio desetomesečni moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja.

Izraelska vlada sada razmatra američku inicijativu za delimično zamrzavanje izgradnje naselja. Taj plan obuhvata tromesečni moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali, ali se ne odnosi na Istočni Jerusalim gde Izrael, kako je saopšteno prošle nedelje, planira da izgradi još 1300 stanova.

Analitičari očekuju da izraelska vlada, neznatnom razlikom u glasovima, odobri taj moratorijum, uprkos oštroj kritici konzervativnih izraelskih političara, kao i palestinskog rukovodstva.

XS
SM
MD
LG