Linkovi

Palestinci žele nastavak mirovnih pregovora


Palestinski predsednik Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas

Specijalni američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel, izjavio je da Palestinci žele da se mirovni razgovori nastave, bez obzira što su odlučili da direktni pregovori ne mogu da se vode sve dok Izrael ne prekine izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mičel je danas u Kairu u Egiptu rekao da i Izraelci i Palestinci traže da nastave indirektne mirovne razgovore „u nastojanju da uspostave uslove pod kojim bi mogli da nastave direktne pregovore“. Mičel se danas sastao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, a do kraja dana treba da otputuje u Jordan.

Egipat podržava odluku Palestinaca da prekinu direktne razgovore sve dok Izrael bude gradio naselja na Zapadnoj obali. Proteklih dana, američki izaslanik se odvojeno sastajao sa palestinskim predsednikom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pokušavajući da razreši ključno pitanje izgradnje naselja.

Palestinski lideri su juče saopštili svoj stav, posle Abasovog sastanka sa vođstvom Palestinske oslobodilačke organizacije i članovima svog Pokreta Fatah. Palestinci su saopštili da je Izrael odgovoran za opstrukciju pregovora. Netanjahu je uzvratio apelujući na Abasa da nastavi mirovne razgovore bez prekida. Izraelski premijer je izložen pritisku svojih koalicionih partnera da nastavi izgradnju naselja posle isteka desetomesečnog prekida gradnje prošle nedelje.

XS
SM
MD
LG