Linkovi

Mičel nastavio bliskoistočnu misiju


Američki bliskoistočni izaslanik Džordž Mičel
Američki bliskoistočni izaslanik Džordž Mičel

Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, doputovao je danas na Bliski istok sa hitnim zadatkom da izdejstvuje nastavljanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Mičel dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja izgradnju naselja na Zapadnoj obali, što je navelo palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da upozori da će napustiti razgovore.

Abas je u Parizu - posle sastanka sa francuskim presednikom Nikolom Sarkozijem - rekao da će odluku o tome doneti nakon konsultacija sa visokim arapskim funkcionerima naredne nedelje.Ipak, on je naglasio da će Palestinci, ukoliko se izgradnja naselja nastavi, biti primorani da prekinu razgovore.

Izraelska mornarica u međuvremenu je presrela brod koji je prevozio jevrejske aktiviste koji su pokušali da stignu do Gaze, uprkos izraelskoj pomorskoj blokadi.

Izraelske snage ušle su danas na katamaran nadomak obale Gaze i primorali ga da promeni smer ka južnoj izraelskoj luci Ašdod. Izraelska vojska je saopštila da tokom zauzimanja broda nije bilo nasilja.

Portparol izraelske vojske je izjavio da je nesrećna okolnost to što je izraelska mornarica, umesto da sprečava terorizam, morala da se bavi - kako je rekao - „provokacijom“. Incident se dogodio četiri meseca posle upada izraelskih komandosa na turski humanitarni brod, na kojem je poginulo devet pro-palestinskih aktivista.

XS
SM
MD
LG