Linkovi

Abas iduće nedelje traži priznanje


Plaestinski ministar inostranih poslova Rijad al-Malki
Plaestinski ministar inostranih poslova Rijad al-Malki

Palestinci su danas saopštili da će iduće nedelje zatražiti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, uprkos protivljenju Izraela i Sjedinjenih Država.

Palestinski ministar inostranih poslova Rijad al-Malki je saopštio da će se predsednik Mahmud Abas obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, 23. septembra. On će potom Savetu bezbednosti podneti zahtev da Palestina kao nezavisna država bude primljena u punopravno članstvo Svetske organizacije. Al-Malki je rekao i da su Palestinci i dalje spremni za obnavljanje izraelsko-palestinskih pregovora.

Međutim, Izrael i dalje odbacuje glavni palestinski uslov za obnavljnaje razgovora - prekid izgradnje naselja na Zapadnoj obali i u istočnom delu Jerusalima. Izraelski premijer Bejamin Netanjahu je objavio da će se i on iduće nedelje obratiti Generalnoj skupštini UN-a.

Američki izaslanici naizmenično razgovaraju sa izraelskim i palestinskim liderima ne bi li obnovili mirovne razgovore i sprečili palestinsko traženje državnosti u Ujedinjenim nacijama. U Vašingtonu, portparol Državnog sekretarijata Mark Toner je danas izjavio da su mirovni razgovori jedini put za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

XS
SM
MD
LG