Linkovi

Sukobi u istočnom Jerusalimu


Izraelska policija navodi da su palestinski stanovnici istočnog Jerusalima posle današnjeg sukoba sa stanovnicima jevrejskog porekla spaljivali automobile i bacali kamenice na pripadnike organa reda.

Nije jasno zbog čega je došlo do sukobe u kvartu Silvan, a stanovnici navode da je nasilje izbilo pošto su jevrejski naseljenici prišli jednoj džamiji. Jedan očevidac priča da su oni bili na putu ka obližnjem izvoru. U Silvanu je inače veoma napeto zbog toga što izraelska vlada planira da sruši palestinske kuće koje su u toj oblasti izgrađene bez dozvole.

Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće države, dok Izrael svojom prestonicom smatra čitav grad - bez podele. Dan ranije, tvrdokorni izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman rekao je da bi Izrael trebalo da nastavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali po isteku desetomesečnog zamrzavanja idućeg meseca.

Palestinci zahtevaju potpuno zamrzavanje izgradnje kao uslov za nastavk mirovnih razgovore sa Izraelom, najavljenih za narednu nedelju, u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG