Linkovi

Izrael traga za demonstrantima


Izraelski vojnici kraj Madžal Šamsa na Golanskoj visoravni
Izraelski vojnici kraj Madžal Šamsa na Golanskoj visoravni

Izraelska policija nastavlja traganje za demonstrantima koji su juče iz Sirije ušli na okupiranu Golansku visoravan. Portparol policije Miki Rozenfeld, izjavio je da je policija pretražila grad Madždal Šams i uhapsila nenaoružanog muškarca iz Sirije koji je pokušao da se uvuče u centralni deo Izraela. Palestinski predsednik Mahmud Abas je proglasio trodnevnu žalost posle jučerašnje pogibije 15 učesnika protesta na različitim delovima izraelske granice sa Sirijom, Libanom i Pojasom Gaze.

Očevici i libanski zvaničnici kažu da su izraelski vojnici ubili 10 Palestinaca i ranili više od 50, pucajući na demonstrante da bi ih sprečili da uđu iz Libana u Izrael.

„Ove godine nije kao ranije. Ovo je poruka Palestincima, palestinskom narodu u Palestini, da su načela nedodiriva, naročito pravo na povratak.“

Demonstranti u Siriji su takođe pokušali da se probiju kroz graničnu ogradu na Golanskoj visoravni koja je pod izraelskom okupacijom. Sirijski zvaničnik i očevici kažu da su izraelski vojnici otvorili vatru, ubili četiri i ranili najmanje 45 osoba. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je u govoru koji je prenela televizija, naglasio da je Izrael rešen da brani svoje granice.

„Niko ne bi trebalo da se zavarava. Rešeni smo da branimo svoje granice i suverenitet. Važno je zapaziti da se ovo događa na dan na koji se obeležava godišnjica osnivanja Izraela. Kao što same vođe ovih nasilnih protesta kažu, oni ne vode bitku oko granica iz 1967, nego protiv samog postojanja države Izrael, koje nazivaju katastrofom koja mora da se razreši.“

Palestinci protesta obeležavaju – kako sami kažu – „nakbu“, ili „katastrofu“. Tim terminom se označava raseljavanje palestinskih porodica posle osnivanja Izraela, 1948.

„Uprkos teškoćama sa kojima se suočavamo, bilo u izbegličkim logorima u dijaspori, ili ovde pod okupacijom, danas smo mnogo sigurniji da će naša nezavisna država biti uspostavljena“, naveo je palestinski predsednik Mahmud Abas.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za Liban je izjavio da žali zbog ljudskih žrtava. On je rekao da je jučerašnje nasilje jedan od najozbiljnijih incidenata na granici između Izraela i Libana od 2006. Procenjuje se da je 700 hiljada Palestinaca pobeglo ili bilo prisiljeno da napusti svoje domove tokom rata koji je izbio posle izraelskog proglašenja državnosti 1948. Izrael, koji koristi hebrejski kalendar, obeležio je 63. godišnjicu osnivanja prošlog utorka.

XS
SM
MD
LG