Linkovi

Izrael želi delimičnu vojnu kontrolu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku kabineta

Izraelski premijer Banjamin Netanjahu kaže da Izrael mora da zadrži vojnu kontrolu nad delom okupirane Zapadne Obale u bilo kakvom budućem mirovnom sporazumu sa Palestincima, što je stav koji palestinski funkcioneri odbacuju.

Netanjahu je to izjavio danas tokom posete Jordanskoj dolini, delu Zapadne obale na granici sa Jordanom koju je nazvao izraelska 'prva linija odbrane' od bezbednosnih pretnji. Netanjahu je ukazao da bi bez daljeg izraelskog vojnog prisustva duž reke Jordan 'teroristi“ mogli da krijumčare rakete i druge vrste oružja kojima bi mogli da napadaju Izrael.

Palestinci žele čitavu Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim za svoju buduću državu i već dugo zahtevaju kompletno povlačenje izraelskih snaga iz tih oblasti.

Netanjahuove izjave o zadržavanju izraelskog vojnog prisustva u Jordanskoj dolini došle su u vreme kada izraelski mediji izveštavaju o tome da on planira novu inicijativu za obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora uz posredstvo Sjedinjenih Država, koji su prekinuti prošlog septembra.

Dnevnik Vol strit džornal danas navodi izjavu izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka da bi Netanjahu mogao da predloži Palestinsku državu sa privremenim granicama, što je još jedna ideja koju su palestinski lideri dugo odbacivali.

Novinska agencija Rojters navodi izjavu predstavnika Palestinskih vlasti, Nabila Abu Rdainaha, koji je rekao da Netanjahu mora da obustavi aktivnosti na izgradnji izraelskih naselja ukoliko ozbiljno želi da se pregovori nastave. Abu Rdainah kaže da je svaki drugi izraleski predlog „gubitak vremena“ i izbegavanje izraelskih obaveza.

XS
SM
MD
LG