Linkovi

Hapšenja osumnjičenih terorista u Izraelu


Izraelski premijer Netanjahu kritikovao Medjunarodni krivični sud
Izraelski premijer Netanjahu kritikovao Medjunarodni krivični sud

Izrael je saopštio da je razbio jednu ćeliju Islamske države na okupiranoj Zapadnoj Obali i optužio sedam Arapa za krivična dela vezana za terorizam.

Izraelska unutrašnja obaveštajna agencija Šin Bet je saopštila da su osumnjičeni uhapšeni u novembru i decembru. Medjutim, informacije o tom slučaju su držane u tajnosti, dok danas nisu podignute optužnice.

Vlasti navode da su uhapšeni kovali zaveru da sprovedu napade na Izrael i da im specijalna meta budu izraelski Druzi da bi se potom priključili sukobu u Siriji. Šin Bet navodi da su sedmorica osumnjičenih priznali da su pripadali grupi Salafi Džihadisti koja je verna Islamskoj državi.

U medjvuremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kritikovao Medjunarodni krivični sud zato što je započeo istragu mogućih ratnih zločina protiv Palestinaca. On je taj potez na izraelskoj televiziji nazvao "apsurdnim."
Sjedinjene Države su takodje osudile odluku Medjunarodnog krivičnog suda da započne tu istragu, pa čak i na osnovu statusa nepostojeće države, dovele u pitanje ispravnost da se Palestinci priključe tom sudu.

XS
SM
MD
LG