Linkovi

Hamas odgovoran za ubistvo izraelskih tinejdžera


Fotografije trojice izraelskih tinejdžera, Ejala Jifraha, Gilada Šara i Naftalija Frenkela, koji su oteti i ubijeni u Hebronu na Zapadnoj obali 12. juna 2014. Hamas je 22. avgusta zvanično priznao da je njegovo vojno krilo izvršilo otmicu i ubistvo.
Fotografije trojice izraelskih tinejdžera, Ejala Jifraha, Gilada Šara i Naftalija Frenkela, koji su oteti i ubijeni u Hebronu na Zapadnoj obali 12. juna 2014. Hamas je 22. avgusta zvanično priznao da je njegovo vojno krilo izvršilo otmicu i ubistvo.

Jedan izraelski dečak poginuo je u palestinskom minobacačkom napadu, dok je Hamas ranije danas zvanično preuzeo odgovornost za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera u junu.

U palestinskoj minobacačkoj vatri iz Pojasa Gaze na jugu Izraela je poginuo jedan četvorogodišnji dečak. Izraelski zvaničnici su saopštili da je to prvo izraelsko dete koje je stradalo u sukobu posle izraelske vojne ofanzive u Gazi, koja je počela 8. jula i u kojoj je do sada poginulo više od 2050 Palestinaca i 67 Izraelaca. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Hamas platiti "visoku cenu" za taj napad.

U medjuvremenu, Hamas je ranije danas zvanično preuzeo odgovornost za ubistvo trojice otetih izraelskih tinejdžera u junu. Jedan od lidera Hamasa u izgnanstvu, Saleh Aruri, je na konferenciji za novinare u Turskoj rekao da je Hamasovo vojno krilo izvršilo tu akciju u cilju podsticanja ustanka.

„Naš cilj je da podstaknemo intifadu na Zapadnoj obali i Jerusalimu u granicama iz 1948. Narodni pokret se proširio celom okupiranom teritorijom. Došao je do vrhunca sa herojskom operacijom brigada al Kasam, kada su uhvaćena trojica jevrejskih naseljenika u Hebronu,“ rekao je Aruri.

„Brigade al Kasam“ je naziv za Hamasovo vojno krilo. Sve do današnje izjave Arurija, Hamas nije direktno potvrdio da je organizovao otmicu i ubistvo trojice mladih Izraelaca. Portparol izraelske vlade Mark Regev oštro je reagovao na Hamasovo priznaje, pozivajući međunarodnu zajednicu da osudi grupu:

„Javno priznanje Hamasa da je direktno odgovoran za kidnapovanje i ubistvo trojice tinejdžera jasno predočava da, kao i njegova braća u terorističkoj grupi Islamska država , ne okleva da cilja na nedužne civile. Odgovorni članovi međunarodne zajednice trebalo bi da osude Hamas za ove zločine.“

Izjava Saleha Arurija u Turskoj usledila je dan pošto je Hamas pogubio 18 Palestinaca zbog kolaboracije sa Izraelom. Prethodnog dana u izraelskim vazdušnim napadima ubijena su trojica visokih Hamasovih komandanata i još troje ljudi u Rafi.

XS
SM
MD
LG