Linkovi

Amerikanka ubijena u jordanskim napadima?


Jordanske vazduhoplovne snage
Jordanske vazduhoplovne snage

Ekstremisti Islamske države tvrde da je u vazdušnim udarima jordanskih snaga ubijena američka humanitarna radnica koju je ta grupa držala u zarobljeništvu; SAD još nisu potvrdile te navode

Bela kuća saopštila je da ne može da potvrdi navode o pogibiji Kajle Maler, humanitarne radnice iz Arizone. "Veoma smo zabrinuti zbog tih izveštaja", saopštila je Obamina savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i dodala da SAD još nemaju dokaza koji bi potkrepili tvrdnju Islamske države.

Državni sekretarijat je potvrdio da ima Amerikanaca u zarobljeništvu u inostranstvu, od kojih neke drži Islamska država, ali da ne može da saopšti više detalja o današnjem slučaju.

Jordan izvodi vazdušne napade protiv ciljeva Islamske države zbog ubistva jordanskog pilota koji je zarobljen u Siriji u decembru. Za dvadesetšestogodišnju Maler se veruje da je poslednji američki talac Islamske države i do pre najmanje dve nedelje se smatralo da je živa, sudeći prema obaveštajnim izvorima.

Tvrdnje da je ubijena u vazdušnom napadu primljene su sa određenom sumnjom, nakon što su jordanske vlasti saopštile da je njihov pilot ubijen mesec dana pre nego što je ID objavila video na kojem se vidi njegovo ubistvo.

Hiljade ljudi izašle su danas na ulice jordanskog glavnog grada Amana u znak protesta zbog ubistva pilota Muata al Kasesbeha. Demonstranti su prolazili gradom posle današnjih molitvi u džamiji Al Huseini noseći državne zastave i izvikujući slogane protiv Islamske Države. Jordanska kraljica Ranija pridružila se demonstrantima, noseći sliku ubijenog pilota.

XS
SM
MD
LG