Linkovi

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Teksasu


FBI vrši istragu na mestu napada na centar Kertis Kalvel u Garlandu.
FBI vrši istragu na mestu napada na centar Kertis Kalvel u Garlandu.

Islamska država, koja često poziva na terorističke akcije u zapadnim zemljama, prvi put je preuzela odgovornost za napad u Sjedinjenim Državama.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na centar u Teksasu, u kojem se održavalo takmičenje za karikature proroka Muhameda. Vladini izvori, bliski istrazi, prenose da istražitelji ispituju elektronsku komunikaciju napadača Eltona Simpsona i Nadira Sufija, koji su ubijeni tokom obračuna sa policijom.

Islamska država, koja često poziva na terorističke akcije u zapadnim zemljama, prvi put je preuzela odgovornost za napad u Sjedinjenim Državama.

„Dva vojnika islamskog kalifata izvela su napad na izložbu crteža u Garlandu, u Teksasu, na kojima su bili uvredljivi prizori proroka. Poručujemo Americi da dolaze gore i teže stvari“.

Međutim, na osnovu današnje audio izjave nije bilo moguće utvrditi da li je ekstremistička organizacija, koja je osvojila velike djelove Sirije i Iraka, stvarno imala veze sa operacijom, ili su dvojica osumnjičenih iskazala svoju vjernost ekstremistima, a zatim samostalno izvela napad.

Napadače Eltona Simpsona i Nadira Sufija, koji su živjeli u istom stanu u Finiksu, u Arizoni, ubila je policija nakon što su otvorili su vatru na centar u kojem se održavao kontroverzni skup i povrijedili pripadnika obezbjeđenja.

Prema sudskim dokumentima, Simpson je bio pod prismotrom federalnih vlasti od 2006. godine, dok je 2011. osuđen zbog toga što je lagao agentima FBI u pogledu planova da učestvuje u nasilnom džihadu u Somaliji. Uoči napada, kako prenose američki mediji, povezao se sa Islamskom državom u poruci na Tviteru. Advokat Kristina Siton, koja je zastupala Simpsona 2011. godine, kazala je da je njen klijent bio pobožni musliman koji je poštovao pravni proces, te da vjeruje da je jednostavno izgubio kontrolu kada je čuo za izložbu karikatura.

„Nikada nisam vidjela ni jedan nagovještaj da je bio nasilan. Uvijek je bio veoma smiren kada je bio sa mnom. Mislim da sam ja više bila ljuta zbog optužbi nego on, zato što sam vjerovala da su bile apsolutno nevjerovatne.“

Majka Nadira Sufija pak vjeruje da je Simpson uticao na njenog sina.

„Zajedno su na internetu gledali sajtove koji su promovisali radikalne stavove“, kazala je Šeron Sufi.

Pucnjava u Garlandu, predgrađu Dalasa, odjek je napada ili prijetnji u drugim zapadnim zemljama zbog prikazivanja Muhamedovog lika što se smatra uvredljivim u islamu. Najveća muslimanska nevladina organizacija u Sjedinjenim Državama oštro je međutim osudila napad.

„Činjenica da su sa nasilje odgovorne osobe koje su sebe identifikovale kao muslimani je podjednako užasavajuća. Bez ikakve sumnje poručujem da ove akcije niju preduzete u moje ili ime miliona američkih muslimana širom ove izuzetne nacije, koji poštuju zakone“, poručila je Alija Salem, izvršna direktorka Savjeta za američko-islamske odnose.

Provokativni događaj, na kojem je ponuđena nagrada od 10 hiljada dolara za najbolju karikaturu proroka, sponzorisala je Inicijativa za odbranu američkih sloboda, koju su grupe koje promovišu građanska prava označile kao antimuslimansku ekstremističku organizaciju.

„Inicijativu za odbranu američkih sloboda vodi Pamela Geler, koja propagira mržnju protiv muslimana poslednjih pet ili šest godina. Pratimo je od kontroverze u pogledu izgradnje džamije na mjestu terorističkih napada u Njujorku 2012. godine. Ovo je najnovija antimuslimanska grupa koju predvodi“, podsetila je Hajdi Bejrik, portparol organizacije Southern Poverty Law Center.

Geler je američkim medijima rekla da je cilj skupa bio promovisanje slobode govora, te da nasilni islamisti neće zastrašiti Amerikance.

XS
SM
MD
LG