Linkovi

Neizvesna sudbina dvojice talaca ID


Čovek prolazi pored TV ekrana na kojem se emituje vest o taocima u rukama Islamske države
Čovek prolazi pored TV ekrana na kojem se emituje vest o taocima u rukama Islamske države

Dan pošto je istekao poslednji rok za razmenu zarobljenika, jordanska vojska saopštila da zvaničnici bez prestanka rade na slučaju jordanskog pilota Muata al Kasesbeha, koga su ekstremisti uhvatili pošto se njegov avion prošlog meseca srušio u Siriji...

Sudbina dvojice talaca Islamske Države, japanskog novinara i jordanskog pilota, i dalje je nepoznata, dan pošto je istekao poslednji rok za razmenu zarobljenika.

Jordanska vojska saopštila je da zvaničnici rade bez prestanka na slučaju jordanskog pilota Muata al Kasesbeha koji je uhvaćen pošto se njegov avion srušio u Siriji prošlog meseca.

Ekstremisti islamske Države zapretili su da će ga ubiti ako Jordan ne oslobodi iračku zatvorenicu Sadžidu al Rišavi do kraja jučerašnjeg dana. Rišavi je osuđena na smrtnu kaznu u Jordanu zbog svoje uloge u smrtonosnom bombaškom napadu u Amanu 2005. godine.

Međutim, Jordan je saopštio da neće osloboditi Iračanku dok ne dobije dokaz da je pilot i dalje živ.

Juče je portparol jordanske vlade naveo je da će, nakon dobijanja traženog dokaza, vlasti razmotriti razmenu Sadžide al Rišavi za pilota Muata al Kasaesbeha.

U jučerašnjoj audio poruci koju je navodno uputio oteti japanski novinar Kendži Goto, navodi se da al Kaseasbeh biti ubijen odmah ako Aman do zalaska sunca ne preda al Rišavi.

U Tokiju je juče sekretar kabineta japanske vlade Jošihide Suga rekao da Japan ulaže sve napore da oslobodi Gotoa i da na tome radi sa zemljama u regionu, među kojima su Turska, Jordan i Izrael. Talačka kriza je izbila pošto je japanski premijer Šinzo Abe, tokom obilaska Bliskog istoka, obećao pomoć od 200 miliona dolara za zemlje koje se bore protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG