Linkovi

Manje boraca ID u Iraku i Siriji


Pripadnici Islamske države
Pripadnici Islamske države

Američki odbrambeni zvaničnici saopštili su da je smanjen broj boraca iz grupe Islamska država u Iraku i Siriji, dok je u Libiji povećan.

Prema američkim podacima, u Iraku i Siriji ima između 19 i 25 hiljada ekstremista, što je neznatno manje u odnosu na prethodne procene od 20 do 31 i po hiljade u tom području, rekao je Glasu Amerike neimenovani zvaničnik.

Međutim, te cifre pokazuju da je Islamska država bila u mogućnosti da pojača svoje redove, uprkos teškim gubicima. Zvaničnici navode da su vazdušni napadi oslabili tu terorističku grupu i usporili njeno kretanje. Hiljade su poginule tokom bombardovanja, a stotine u sukobima na terenu.

Portparol Bele kuće Džoš Ernets rekao je da su za pad broja pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji zaslužni opozicioni borci i agresivna kampanja koalicije, koju predvode Sjedinjene Države.

U Libiji, Glasu Amerike je potvrđeno da je broj ekstremista porastao na oko 5 hiljada, dok su ranije američke procene bile od 2 do 3 hiljade. Džoš Ernest je naveo da su Sjedinjene Države svesne činjenice da Islamska država želi da iskoristi probleme u Libiji i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG